Det var en interpellation från oppositionsrådet Andreas Löwenhöök som väckte upp känslorna. Grundprinciperna är att nämnderna ska ha med sig eventuella över- och underskott mellan åren. När det gäller skolområdet så har enligt Löwenhöök kraven hela tiden varit att åtgärder ska vidtas för en ekonomi balans – några löften om underskottstäckning har inte givits.
Gäller då inte denna princip när det gäller tekniska nämnden. Nämnden ville spara in på julgranarna för att hålla budget. Det skulle ge en besparing på 400 000 kronor. Kommunalrådet Lorents Burman har dock utlovat att skulle inte kostnaderna för julgranarna klaras inom budget så skulle kostnadstäckning ske.
– Är då granarna viktigare än skolbarnen, undrade Andreas Löwenhöök från talarstolen. I det här fallet har Lorents Burman agerat maktfullkomligt.
Lorents Burmans givna svar var:
Rätt ta initiativ
– Nej, granar är inte viktigare än skolbarnen. Och kom ihåg att vi har gett underskottstäckning till skolan förr då de visat underskott och tillskjutit mer budgetmedel till skolan. Barn- och grundskolenämnden kommer också att ha en ekonomi i balans för 2015.
Lorents Burman ansåg också i debatten att han som kommunalråd har initiativrätt som kommunalråd mellan fullmäktigemötena.
– I annat fall skulle ju få saker ske. Jag måste fatta beslut även om det just i fallet med granarna inte finns något beslut i tekniska nämnden om att granarna skulle få lysa.
Andreas Löwenhöök höll med om att ett kommunalråd har initiativrätt och att dessutom Lorents Burman borde använda sig av detta instrument oftare.
Den liberale gruppledaren Andreas Westerberg ansåg i debatten att kommunalrådet måste hålla i formerna, även i små frågor.
– Man får inte gena i kurvorna.