Monica Lundberg är marknadsområdeschef på Fastighetsägarna MittNord och hon är positivt överraskad av statistiken.
– Jämfört med åtta andra städer i jämförelsen hävdar sig Skellefteå väl.
Från 2013 och fram till 2014 växte försäljningen inom detaljhandelns försäljning av dagligvaror med 2,6 procent i kommunen vilket exempelvis är en större ökning än vad Umeå noteras för. Tittar man den så kallade sällanköpshandeln så är siffrorna inte lika ljusa, en ökning med 1,7 procent är fakta som visar att det är i de externa butikerna, som exempelvis Solbacken, där säkerligen merparten av sällanköpen sker.
Omsättningsutvecklingen i centrumkärnan, när det gäller dagligvaror, har ökat med 11,8 procent i Skellefteå från 2013 och fram till 2014. Restaurangerna och hotellen har under samma tid ökat sin omsättning med cirka 10 procent.
På många håll ser utvecklingen inte lika positiv ut, exempelvis i Västerås, Sundsvall och Eskilstuna finns bekymmer. På dessa orter minskar eller stagnerar centrumhandeln.
Brist på p-platser
Vad är det som gör att detaljhandeln upplever bekymmer i många städer. Det handlar enligt rapporten ofta om parkeringsbrist, begränsade öppettider och brist på ändamålsenliga lokaler.
I Skellefteå är dock som sagt bilden ljusare och enligt Monika Lundberg finns det stora förutsättningar att den positiva utvecklingen kan fortsätta.
– Förtätning sker i centrum, fler bostäder tillkommer vilket bör gynna handeln och restaurangerna. Det som är ett visst bekymmer är att hitta riktigt attraktiva lokaler. För framtiden vore det kanske en fördel om bankerna i stan inte hade de mest attraktiva lägena. De kunde möjligen flytta upp någon våning.
Tittar man den studie som gjorts så framgår det även att tillväxten inom handeln och restaurangnäringen innebär nya jobb. Inom krogbranschen har 68 nya jobb tillkommit från 2013 och fram till 2014.
Utvecklingen för centrumhandeln är positiv