Det handlar om ett ämne som förkortas PFAA och som började användas på 1950-talet. De är mycket temperaturtåliga och har bland annat används i brandsläckningsskum.
I februari 2014 tog Livsmedelsverket initiativ till att kommuner ska undersöka sitt dricksvatten. Orsaken var att det hittats höga halter på vissa platser i Sverige.
Nära flygplatser
I Skellefteå valdes Östra Falmark, Bureå och Fällfors vattentäkter ut, eftersom de ligger i närheten av nuvarande eller tidigare flygfält. Just där man övat att släcka bränder är sannolikheten störst att medlet finns.
Resultatet av detta är nu klart. Det visar sig att Östra Falmark och Bureå inte bedöms ha några halter.
- Vi kommer ändå att göra stickprov i dessa vattentäkter vart annat år, säger Stefan Johansson, avdelningschef för vatten och avfall i Skellefteå kommun.
Högst i Fällfors
Däremot visar sig Fällfors ha 33 nanogram per liter. En nanogram är en miljarddel av ett gram. Gränsvärdet för PFAA är 90 nanogram/liter.
- I Fällfors ska vi ta ytterligare två prover det närmaste halvåret för att se så att värdena inte ökar, säger Stefan Johansson.
Även i Aborrverket
Till sist valde kommunen att även göra en koll av vattnet i Abborrverket i centrala stan. Mest för att det servar så mycket folk. Där visade sig värdet vara 18 nanogram/liter vatten.
- Där har vi valt att ta om provet, och skicka det till ett annat laboratorium, säger Stefan Johansson. De svaren har vi ännu inte fått.
Han säger att Skellefteå kommun ska följa de rekommendationer som ges av Livsmedelsverket samt branschorganisationen Svenskt Vatten.
- Vid värden över 90 nanogram bör det vidtas åtgärder. Men vi ska givetvis följa upp värdena även om de ligger under, och vi ska även hålla koll på om det kommer nya riktlinjer.
Nya vattenverket inte kollat
Hur blir det då med det kommande vattenverket i Medle? Stefan Johansson säger att just detta prov inte är taget där.
- Men tyvärr är det så med kemikalier att de kan dyka upp var som helst i naturen. Om de sprids generellt genom vårt sätt att leva så kommer de alltid att dyka upp, såväl i vatten som annat.
- Kemikalieindustrin hittar ju ständigt på nya varianter av ämnen. Man lägger på en molekyl av något, och får ett ämne som är mera tåligt. Resultatet blir då att de är beständiga även när de hamnar i naturen.
- Samhället behöver därför få en bättre kemikaliekontroll, tycker Stefan Johansson.
Härär information om perflourerade alkylsyror på Svenskt vattens hemsida.
Härär information på Livsmedelsverkets hemsida.
Härfinns mera intressant information.
Vadär toxisk effekt? Här kan man läsa mer.