Just nu pågår det stora klimatmötet i Paris där världens ledare utlovar konkreta åtgärder för att minska klimathotet. Vad sker då lokalt ute i kommunerna och bland oss medborgare, tar vi hoten på allvar och är vi villiga att hjälpa till?
Jan Tarras Wahlberg är kommunens miljöstrateg och han konstaterar att en hel del har hänt och även händer i dagsläget när det gäller att komma med konkreta åtgärder.
– Det här handlar ju om en ödesfråga för mänskligheten och vi kan inte vänta.
Skellefteå kommun ligger någonstans i mittfältet bland landets kommuner när det gäller utsläpp. Fyra ton koldioxid per år släpper varje Skelleftebo ut i snitt. Räknar man in utsläppen från Rönnskär så ökar utsläppen till sju ton för varje Skelleftebo.
Stor yta nackdel
– Det innebär att vi hamnar någonstans i mitten bland landets kommuner vad gäller utsläpp, säger Jan Tarras Wahlberg som också tillägger att vi som kommun har stora svårigheter och utmaningar vad gäller utsläppen.
Då tänker han främst på kommunens storlek. Beroendet av bil blir stort då busstidtabellerna och busslinjerna inte alltid är anpassade till de glesbefolkade delarna. Samtidigt ökar dock förutsättningarna för de som bor i stan att promenera, cykla eller ta buss till jobbet.
– Gång- och cykelvägar byggs ut och bussarna går tätare.
Men utsläppen i innerstan är fortsatt ett bekymmer. Och någon lösning finns knappast i sikte förrän ny E4-dragning är på plats och då Norrbotniabanan är byggd. Vad har då konkret hänt de senaste åren för att minska utsläppen?
Biogas är framtiden
– Positivt är att för uppvärmning av kommunens lokaler finns det nu bara en oljepanna kvar. Alla övriga är bortplockade och nu används i princip bara förnyelsebar el för uppvärmning.
Jan Tarras Wahlberg och Gösta Westin, avdelningschef på Samhällsbyggnadsavdelningen, lyfter också fram biogassatsningen som inneburit att merparten av kommunens fordon och Skelleftebuss alla bussar körs på förnyelsebar energi.
– Biogassatsningen som en gång skedde i Skellefteå var på den tiden unik, inom det området har vi varit framsynta, säger Gösta Westin.
Nu satsas det också på fler tankställen för förnyelsebar energi i kommunen, men ett område där Skellefteå inte ligger i framkant rör sig om laddningsstolpar för elbilar.
Laddningsstolpar
– Vi arbetar nu fram en plan för laddningsstolpar. Och förhoppningsvis blir elbilar mer attraktiva då prisnivåerna kommer sjunka på nya elbilar och då laddningsstolpar finns på plats, säger Jan Tarras Wahlberg som tillägger.
– Det finns andra kommuner som har ett försprång jämfört med oss när det handlar om elstolpar.
När det gäller förtätning, stadsomvandling och trafikförbindelser sker nu också positiva delar vad gäller miljön.
– Förr låg fokus på bilar och parkeringar när detaljplaner togs fram. Så ser det inte ut längre, varken här i Skellefteå eller i andra städer.
För Skellefteå kommun gäller det också att tänka långsiktigt då temperaturen kommer att öka kraftigt, vi får mildare vintrar och mer nederbörd.
– På våra breddgrader kommer vi att påverkas mera än vad gäller Sydsverige, säger Jan Tarras Wahlberg som tar ett exempel där stadsplanerna är förutseende.
Optimistisk
– Det gäller Kanalgatan, den gatan kommer på sikt att få en ny utformning. Det mesta talar för att mitten av gatan blir det en form av kanal som ska kunna ta hand om kraftiga regnoväder.
Är då kommunens miljöstrateg optimistisk eller pessimistisk när det gäller kommunens åtgärder inom miljöområdet?
– Jag är optimistisk, men det gäller att vi alla som medborgare ställer upp och bidrar med vad vi kan och att politikerna vågar fatta beslut inom området. Det kan exempelvis handla om att vi måste bygga mer i trä, vi är en trästad och måste leva upp till visionerna och målsättningarna, säger Jan Tarras Wahlberg.
Hur agerar då kommunens miljöstrateg personligen, kör han elbil eller bensinbil?
– Jag har en gammal bensinbil, men till mitt försvar kan sägas att bilen används sällan, jag är duktig på att cykla, säger Jan Tarras Wahlberg.