Sara som är engagerad i jouren konstaterar att det innebär att tre kvinnor och deras barn får hjälp med boende av jouren. De skyddade boendena är långt i från tillräckliga, fem kvinnor har avvisats i sommar.
– Detta innebär dock inte att inte barnen och kvinnorna får hjälp, socialtjänsten rycker in, säger Sara som tillägger att sommaren är en känslig tid när det gäller våld mot kvinnor.
De män som har våldsbenägenhet kanske har semester och är mer hemma med den sammanboende kvinnan och barnen.
– Slitningarna kan bli större än under övrig tid på året. Alkohol finns ju ofta med i bilden, men har kanske inte den stora roll för våldet som vi ofta tror. Kontrollbehovet hos männen gör att många inte dricker sig berusade.
Knaper ekonomi.
När det gäller telefonsamtal till jouren så går antalet samtal ner under sommaren. Enligt Sara så beror detta troligen på den kontroll som männen utövar på kvinnorna när det är semestertider.
– Det är lättare vid andra tider på året att kontakta oss.
Guldstadens kvinnojour har två heltidsanställda och 15 kvinnor som ställer upp och arbetar ideellt.
– Givetvis önskar vi att få ännu fler engagerade. Det är inte alltid lätt att exempelvis med kort varsel kunna ställa upp som barnvakt till de utsatta kvinnorna om man exempelvis är på jobbet.
Kvinnojouren är van vid att ha knappa ekonomiska marginaler. Kommunens bidrag ligger på 770 000 kronor, till detta tillkommer bidrag från företag och enskilda privatpersoner. Pingstkyrkan är en av de stora sponsorerna. Mörkertalet är säkerligen stort när det handlar om mäns våld i nära relationer. Ser man i statistiken så har antalet insatser ökat år från år sedan 2010. Under förra året tvingades kvinnojouren att avvisa 21 kvinnor och 19 barn, anledningen var bristen på skyddade boenden.