Norran mötte de båda, både för att tala om boken samt att få en inblick i hur det har gått för Moder Mothanna efter de omvälvande händelserna i höstas. Moder Mothanna blev hett stoff i media då han greps under dramatiska omständigheter i Boliden, misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Allt visade sig vara ett misstag, Moder Mothanna är oskyldig och några misstankar mot honom finns inte.
Mitt under samtalet med Moder Mothanna och Andreas Nilsson blinkar en så kallad "nyhetsflash" i datorerna på Norran. Fram kommer ett kort meddelande från Tidningarnas telegrambyrå att det skadestånd som Moder Muthannas advokat begärt, en miljon kronor, har bantats till 12 000 kronor efter beslut av Justitiekanslern.
– Givetvis är besvikelsen stor, säger Moder Muthanna, i en första kommentar.
Bra för integrationen
Både Andreas Nilsson och Moder Mothanna vill mest av allt tala om boken, men under samtalets gång berättar Moder Mothanna hur tankarna går om framtiden och kring det som hände i november.
– När det gäller bokskrivandet så har det varit en härlig utmaning att tillsammans med Andreas ge en bild av det språk jag talar. Vi ger en inblick i vardagsfraser svenskar kan lära sig, förhoppningen är att det kan föra svenskar och invandrare närmare varandra.
Helt klart är att boken är enkel att förstå och använda. Andreas Nilsson, som är spansklärare, har lärt sig lite arabiska, både genom besök i Egypten och genom sina samtal med kompisar i Boliden.
– Boken ger dig en del grundkunskaper för att kunna föra enkla dialoger med arabisktalande.
Andreas Nilsson poängterar också att det viktiga är att försöka tala – man får göra fel.
– Slappna av, alla kommer vi säga fel saker ibland, men tar man chansen att försöka tala arabiska så blir garanterat den du tilltalar glad och nöjd. Kom ihåg att språk förenar, testa och se.
Ovisshet
Moder Mothanna säger till Norran att han fortfarande bor som asylsökande i Boliden, han har ännu inte fått något besked om han får uppehållstillstånd.
– Med tanke på det jag var med i höstas så anser jag att Migrationsverket kunde påskyndat processen och ge mig besked.
Det som också Moder Mothanna uttalar gentemot myndigheterna är att han inte på något sätt fått veta vad som låg bakom ingripandet i höstas.
– Allt är hemligstämplat, jag famlar i blindo varför de egentligen grep mig och det känns givetvis jobbigt och märkligt.
När Moder Mothanna återvände till Boliden efter att ha blivit släppt så tyckte han från början att det var jobbigt, känslan var att en del personer undvek att närma sig honom.
– Men efter den stora festen vi hade efter frisläppandet och där både svenskar och flyktingar kom så har känslan för mig varit helt okay. Jag känner mig inte mobbad.
Moder Mothanna har nu varit i Sverige i åtta månader.
Många kompisar
– Jag försöker ofta tala med min familj i Mosul i Irak. Rapporterna kommer tätt om heta strider och sönderbombade hus. Det känns som att striderna aldrig vill ta slut, det är hemskt.
I Boliden har Moder Mothanna byggt upp en tillvaro som han anser är fullt okay. Polarna utgörs inte bara av utrikesfödda, flera svenskar finns i bekantskapskretsen.
– Som exempelvis Andreas, det har varit jättekul att tillsammans med honom genomdriva det här bokprojektet.
När det gäller framtiden så är det främsta hoppet för Moder Mothanna att få positivt besked om uppehållstillstånd.
– När det finns på plats så är drömmen att få börja läsa på Umeå universitet, allra mest vill jag utbilda mig till läkare.