I dag råder det stor osäkerhet på Skelleftebuss. Transportstyrelsen kräver från och med i dag att samtliga busschaufförer ska ha genomgått en fortbildning för att över huvud taget få fortsätta att köra persontransporter med buss.
Fortbildningen, som är på 35 timmar, har i vissa fall gjorts i sista sekunden, vilket innebär att flertalet chaufförer inte hunnit få sitt nya bevis – trots att den nya lagen inträder i dag. Vissa chaufförer har inte slutfört sin utbildning, vilket de flesta gör nu i helgen.
De chaufförer som inte fått sitt nya bevis bör inte köra buss då man riskerar bötfällning, anser Kommunal.
– Det råder olika uppfattning mellan vi och arbetsgivaren. Vår ombudsman har varit i kontakt med polisen, och de rekommenderar chaufförer att inte köra buss om man inte har rätt yrkeskompetensbevis, säger Håkan Nilsson, sektionsordförande vid Kommunal i Skellefteå.
Jobbar febrilt
När Norran pratar med honom på onsdagskvällen jobbade förbundet febrilt med att ta reda på vad som gäller.
– Vi vill inte hamna i en situation där chaufförerna kan göra någonting olagligt som kan ge böter. Det vi har fått med oss från Transportstyrelsen är att det är bötfällning som gäller för de som kör utan yrkeskompetensbevis.
I morgon bitti ska fack, arbetsgivare och anställda träffas på ett möte för att beta ut hur man ska göra.
– Det går en massa konstiga rykten om vad arbetsgivaren har sagt. Vi kommer att vara på plats imorgon, men vet inte vad vi exakt kommer att säga.
"Obegripligt"
Kommunal riktar skarp kritik om hur Skelleftebuss kunnat sätta sig i den här situationen.
– Den här ändringen i lagstiftningen har varit känd i fem år. För mig är det obegripligt att man har skjutit på det så här länge och därmed hamnat i den här situationen. Nu vet ingen vad som gäller.
Han menar att Skelleftebuss blivit påminda om att utbildningarna måste genomföras, men att det konstant skjutit upp det.
– Lokalt har man varit på Skelleftebuss en längre tid, och tydligt sagt att man måste se till att de som saknar fortbildning får det.
Två läger
En av busschaufförerna på Skelleftebuss som Norran har varit i kontakt med beskriver stämningen på Skelleftebuss som hätsk.
– Arbetsgivaren verkar kräva att vi ska köra oavsett om det är lagligt eller inte. Det tycker jag känns läbbigt. De säger att de ska betala böterna, men det är ju fortfarande en olaglig handling. Så tolkar många det i alla fall.
Enligt chauffören har det bildats två läger, och de berörda chaufförerna måste i dag välja.
– Ingen verkar ha full koll på vad som gäller. Man får tvetydiga riktlinjer. Å ena sidan säger arbetsgivaren att vi arbetsvägrar ifall vi inte kör, å andra sidan har facket en annan uppfattning. Och det börjar gälla nu!
Personen menar att situationen hade kunnat undvikas.
– Hade de börjat med fortbildningen tidigare har det här inte varit ett problem överhuvudtaget.
Liten risk
Andreas Olofsson, vd vid Skelleftebuss, menar att chansen att bli bötfälld är väldigt liten, och att Skelleftebuss kommer att stå för kostnaderna.
– Enligt utbildaren som vi har anlitat finns de som har gjort fortbildningen i ett register. Om det skulle vara så att en förare blir stoppad av polisen, kan de göra en slagning i det registret. I teorin kan polisen säga att de inte tänker göra en slagning, och då kan man bli bötfälld. Skulle det inträffa betalar Skelleftebuss den boten.
Vi har talat med en chaufför som ändå är orolig för att till exempel bli prickad?
– Det är inte klassat som olovlig körning, utan du kör med fel behörighet. Du blir inte prickad på en fortkörningsbot, till exempel. Det här är på den nivån. Men jag vill gärna komma tillbaka till att det är tillräckligt att de kommer att vara registrerade.
Det här fortbildningskravet har varit känt i fem år. Varför har ni inte utbildat personalen tidigare?
– Den här fortbildningsinsatsen är stor på ett företag som Skelleftebuss. Det finns till exempel ingen motsvarighet i Västerbotten med så pass många chaufförer. Det är inte möjligt med en vanlig kursdag, utan måste göras på helger. Det är inte helt enkelt. Det är klart att man kan vara efterklok och tycka att vi skulle ha dragit igång tidigare, men nu är vi där vi är och de flesta har genomfört utbildningarna. Det olyckliga är att inte alla har hunnit få sina kort, säger Andreas Olofsson.
Kommunal verkar kritiska till hur ni har hanterat det hela?
– Det har jag inga kommentarer som helst om.
Vad gör du om ni kommer till en situation där chaufförerna inte vill köra?
– Det har jag heller inga kommentarer till.
Ingen Norran talar med har full koll på hur många förare som berörs. Enligt Håkan Nilsson rör det sig om minst 20 anställda, medan Andreas Olofsson menar att det endast rör sig om ”några enstaka individer sett till hela förarkollektivet.”
Det råder också delade meningar om när de förändrade yrkeskompetensbevisen införs. Håkan Nilsson menar att det är från och med fredag, medan Håkan Nilsson säger att det är från och med i dag.
När Norran läser Transportstyrelsens dokument skriver de såhär:
”Du måste ha genomgått din första fortbildning före den 10 september 2015, för att få fortsätta att köra persontransporter med buss.”
Arbetsgivaren verkar kräva att vi ska köra oavsett om det är lagligt eller inte. Det tycker jag känns läbbigt.