Fönsterbytet: Så sade politiker när de bjöds till Kåge hembygdsgård

Beslutet om fönstren i lilla Holmforsgården kommer inte att ändras av bygg- och miljönämnden.

Bygg- och miljönämndens ordförande Ann-Christin Westerlund föreslår lösningar till hembygdsföreningens ordförande Ingvar Bohman. I bakgrunden ett av fönstren. Foto: Yvonne Rönngren.

Bygg- och miljönämndens ordförande Ann-Christin Westerlund föreslår lösningar till hembygdsföreningens ordförande Ingvar Bohman. I bakgrunden ett av fönstren. Foto: Yvonne Rönngren.

Foto: Foto: Yvonne Rönngren.

Samhälle och välfärd2016-09-22 18:30

Det fastslog både t f ordförande Ann-Christin Westerlund (S) och vice ordförande Håkan Lindh (L) när de medverkade i ett stormöte.

Norran har tidigare berättat att nämnden ådömt Storkåge hembygdsförening ett vite för att de bytt fönster på ett gammalt hus utan bygglov. De måste också återställa fönstren.

Läs mer: Här berättar vi hela historien

De två politikerna förklarade att deras nämnd blir en myndighet när den handlägger ärenden som har med plan- och bygglagen att göra. På så vis har de inget utrymme att göra avsteg med hänvisning till "sunt förnuft".

- Följer vi inte lagen utan ser mellan fingrarna kan var och en av ledamöterna i nämnden få dagsböter. Det har hänt i en annan kommun, när man lät några svartbyggda fiskebodar stå kvar, sade Håkan Lindh.

De två betonade att nämnden satte ner straffavgiften till det lägsta möjliga, 25 procent av vad som egentligen skulle ha betalats.

- Det var så långt vi kunde gå, sade Ann-Christin Westerlund.

Buade åt ordföranden

Mötet ordnades av Vuxenskolan i Kåge och hade samlat ett 50-tal personer. Sympatierna var helt klart hos hembygdsföreningen, i så hög grad att moderator Rolf Granstrand vid ett tillfälle fick mana till lugn när det buades åt Ann-Christin Westerlund.

Inbjuden var även byggnadsantikvarie Pernilla Lindström från Skellefteå Museum. Hon fick kritik för att hon hade anmält fönsterbytet.

– Det är mitt jobb att bevaka så att bevarandevärda hus inte förvanskas, sade hon. Det står i lagen. Jag såg att fönstren var bytta och samrådde då med mina kolleger och chefen. Det var ett gemensamt beslut att saken skulle anmälas till kommunen.

Hon tillägger att det sedan var hennes jobb att som expert i byggnadsminnesfrågor göra ett utlåtande. Den låg sedan till grund för nämndens bedömning att det handlar om en förvanskning av ett Q-märkt hus.

Kan man då ge bygglov i efterhand, frågades det.

– Nej, sade Håkan Lindh. Inte när ärendet är sådant att vi ändå skulle ha sagt nej.

Man kan alltså inte tvinga fram ett tillstånd genom att bygga först och fråga sen.

Borde ha förstått?

Även hembygdsföreningens ordförande Ingvar Bohman fick kritiska frågor, ställda av Rolf Granstrand. "Borde inte ni ha förstått att man rådgör med museet när man bygger om, ni är ju ändå en hembygdsförening" var frågan.

Men Ingvar Bohman slog ifrån sig och menade att de inte hade vetat att de två hus de hade köpt var Q-märkta.

– Det framgår av detaljplanen för det här området. Var och en borde kolla detaljplanen för sitt område, ansåg Ann-Christin Westerlund.

EFS bad om ursäkt

Ännu en inblandad part är den EFS-förening som sålde husen. Tidigt på mötet gjorde dess ordförande Kerstin Karlsson en pudel och erkände ansvar.

– Jag var ordförande när vi fick besked om Q-märkningen och skrev på ett papper. Jag har hittat det i våra handlingar. När vi skulle sälja var det tal om att mäklaren skulle informera. Men när affären gjordes var det andra som satt i styrelsen och tydligen glömdes det bort.

Kerstin Karlsson sade att de beklagade detta, och att styrelsen har pratat om att hjälpa hembygdsföreningen ekonomiskt på grund av de känner sig medskyldiga.

Letade lösningar

Rolf Granstrand gjorde sitt bästa för att hitta lösningar. "Ni är ju rätt många bara i det här rummet, kan ni hjälpa till på något vis", undrade han. "Kan föreningen söka bidrag från kommun, länsstyrelse eller andra".

Ingvar Bohman sade att han har varit i kontakt med ett lokalt snickeri som skulle kunna göra fönster enligt det förslag som Skellefteå museum lämnat. De skulle kosta cirka 10 000 kronor styck.

Förslaget finns med i bygg- och miljönämndens beslut. Det innebär ett mellanting mellan moderna och de jättegamla fönster som satt på platsen tidigare. Några viktiga principer har dock inte ändrats, såsom att korset mellan fönstren ska vara tjockare och att antalet bågar (lufter) ska vara fyra, och inte bara ett enda med fuskspröjs. Hängningen får inte vara pivå, alltså svängbart nerifrån

– Vi ska också överklaga beslutet från bygg- och miljönämnden tillade Ingvar Bohman.

undefined
Gun Lindfors sade att det inte är lätt att hitta information om q-märkning. I bakgrunden skymtar det berörda huset. Foto: Yvonne Rönngren.
undefined
Pernilla Lindström från Skellefteå Museum berättar om sin roll som expert i byggminnesfrågor. Foto: Yvonne Rönngren.
undefined
Nämndens ordförande Ann-Christin Westerlund och vice ordförande Håkan Lindh sade att det var tråkigt att behöva ta beslutet, men att de inte hade haft något val. Foto: Yvonne Rönngren.
undefined
Bygg- och miljönämndens ordförande Ann-Christin Westerlund föreslår lösningar till hembygdsföreningens ordförande Ingvar Bohman. I bakgrunden ett av fönstren. Foto: Yvonne Rönngren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!