Fler får jobb i Skellefteå – ny statistik visar på en positiv utveckling

Skellefteå kommun hävdar sig väl när det gäller att stötta utsatta grupper på arbetsmarknaden. Det visar ny statistik från SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Samhälle och välfärd2015-11-09 20:15

Rapporten handlar om de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna i kommunerna. Under förra året satsades det över fyra miljarder kronor för att hjälpa bland andra ungdomar utan slutförd gymnasieutbildning, arbetslösa över 55 år, utrikesfödda och de som har funktionshinder.

De insatser kommunerna lägger ner mest tid på är att få till stånd är arbetsträning, att hitta praktikplatser och att ge stöd till utbildning. Efter avslutad insats gick under 2014 var fjärde deltagare till arbete och var tionde började studera.

I fjol och i år är cirka 600 personer inskrivna i arbetsmarknadspolitiska åtgärder i Skellefteå kommun.

– Under 2014 gick 36 procent till jobb och sju procent till studier, säger Leif Löfroth, chef för arbetsmarknadsenheten.

36 procent innebär bättre statistik än för snittet i riket.

Samverkan

– Vi har väldigt bra samverkansstrukturer i kommunen med arbetsförmedling, försäkringskassa och arbetsgivare.

Att statistiken ser tämligen ljus ut beror också på att arbetsmarknadsläget förbättrats, inte minst har ungdomsarbetslösheten minskat i kommunen och länet.

– Och när det gäller att stötta de som har funktionsnedsättningar vill jag nog påstå att vi i Skellefteå närmast är en mönsterkommun jämfört med hur det ser ut på många andra håll, säger Leif Löfroth.

Studier

Riktigt lika ljus är dock bilden inte när det gäller att få inskrivna att gå vidare till studier. Sju procent som går till studier är sämre än snittet i riket.

– Inom det området måste vi bli bättre, inte minst att poängtera vikten av att avsluta sina gymnasiestudier.

Statistiken visar också att fler killar är inskrivna än jämfört med tjejer.

– Det är också fler killar än tjejer som inte slutför sina gymnasiestudier.

Fler lediga jobb har dessbättre skapats

Åtgärderna.

Under 2014 deltog 255 kvinnor i arbetsmarknadspolitiska åtgärder i Skellefteå, motsvarande siffra för män var 346. 362 personer anvisades till arbetsmarknadspolitiska åtgärder i kommunen under 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!