Elpriset pressar Skellefteå Kraft

Ett par hundra miljoner kronor årligen brukar ägaren Skellefteå kommun ta ut av den vinst som Skellefteå Kraft ger. Nu är elpriserna rekordlåga, frågan är om "Sötebrödsdagarna" är över. Kommer Skellefteå Kraft att vara en vinstmaskin i framtiden?

Samhälle och välfärd2015-07-01 08:00

Några givna svar finns förstås inte. Men helt klart är att kraftbolagen i Sverige är pressade, och så även Skellefteå Kraft. Utvecklingen har pågått under en längre tid, elpriset faller och nuddar ibland nollstrecket. Någon dag i sommar kan Sverige för första gången få negativa elpriser, förutspår branschrepresentanter.

Elproducenterna blöder alltså och något trendbrott finns inte i sikte. Nu kommer också signaler om att fyra kärnkraftsreaktorer kan vara på väg att fasas ut i förtid. Hans Kreisel är koncernschef för Skellefteå Kraft och han är givetvis oroad över utvecklingen.

– Självklart påverkas lönsamheten starkt av låga elpriser. Vi har dock fortsatt en god ekonomi, även om pressade elpriser på sikt kommer få genomslag även för oss.

På frågan om ägarna har förutsättningar att fortsatt ta ut ett par hundra miljoner kronor ur bolaget är givetvis svaret:

– Det är inte upp till mig att bedöma. Men helt klart är ju att de låga priserna kommer påverka vårt resultat och nu har vi ett åtgärdspaket internt som ska spara in hundra miljoner kronor fram till 2016 års utgång.

Är det då risk att det blir uppsägningar i företaget som en del i sparplanen?

–Vi genomför stora effektiviseringar och då går det inte att utesluta uppsägningar.

Trots de dystra tiderna så är Hans Kreisel optimist på sikt. Han förutspår att elpriserna kommer att vända upp, inte minst då reaktorer stängs av.

– Men som det ser ut nu så kommer elpriserna att vara fortsatt låga. Vindkraften producerar allt mer el och vattenmagasinen är välfyllda.

När det gäller kärnkraften så förutspår Hans Kreisel att Forsmarks reaktorer kommer drivas i lång tid framöver och detta kärnkraftverk är Skellefteå Kraft delägare i.

– Men vi har ju som ambition att ha en hundra procent hållbar produktion och vi ser nu över vårt innehav i Forsmark.

Vad som kommer hända med elmarknaden de kommande åren lokalt för Skellefteå Kraft så är ambitionen att satsa mer digitalt. Småskalig produktion som solceller och batterier ska användas i högre grad.

– Och genom att använda digital teknik så kan kommun, företag och privatpersoner i högre grad påverka då man använder mer eller mindre el under en tidsperiod.

Finns det då inte en risk att Skellefteå Kraft och andra elproducenter stryper investeringarna då lönsamheten sviktar?

– Förhoppningsvis inte. Men politikerna i energikommissionen har ett stort ansvar för att skapa spelreglerna för morgondagens elmarknad.

För att visa hur ett enda öre i sänkt elpris påverkar Skellefteå Kraft så tar Hans Kreisel exemplet:

– Faller elpriser med ett öre per kilowattimme så innebär det 40 miljoner kronor i lägre vinst utslaget under ett år.

När det gäller vindkraften så finns det experter som varnar för att utbyggnaden går för snabbt. De vindkraftstillstånd som redan finns anses räcka för att nå utbyggnadsmålet inom elcertifikatsystemet.

– De planer vi har och som är påbörjade påverkas inte. Just nu bygger vi etapp 3 i Blaiken, ytterligare 30 vindsnurror sätts just nu upp. Det kan också möjligen bli en etapp 4 i Blaiken, säger Hans Kreisel.

Enligt Skellefteå Kraft är förhållandena närmast optimala för vindkraft i Blaiken.

– Men då projektet sjösattes så fanns det ju givetvis inte med i bilden att elpriserna skulle bli så här låga.

Hans Kreisel betonar även då det gäller lönsamheten att merparten av den el som säljs har ett säkrat pris. Och det priset ligger ju högre än nuvarande nivåer.

– Men givetvis är det så att då ny säkring ska ske så kan det ju bli en lägre nivå än vad vi har säkrat nu.

Trots en ytterst kärv marknad så är inte Hans Kreisel negativ inför framtiden.

– Även om priserna är pressade så kommer det att finnas lönsamhet i energibranschen framöver. Vi är väl positionerade för att anta den utmaningen.

13 procent från kärnkraft.

Skellefteå Kraft äger 1,3 procent i kärnkraftsreaktorerna Forsmark 1 och 2, samt 3,1 procent i Forsmark 3. Under 2014 utgjorde kärnkraften 13 procent av Skellefteå Krafts produktion. Vattenkraften står för 64 procent medan resterande mängd kommer från vindkraft och biobaserad kraftvärme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!