En undersökning av den språkliga medvetenheten i förskoleklasser har också genomförts för fjärde året i rad. Studien visar att pojkarnas och flickornas resultat närmar sig varandra. Tidigare släpade pojkarnas resultat efter flickornas.
– Resultatet är glädjande och bättre än förväntat, säger Brita Hjelm-Brännström, utvecklingspedagog i kommunen. Skellefteåelevernas resultat jämförs med en nationell jämförelsegrupp.
Studier av årskurs två har skett nio år i rad. I år har testet för första gången skett i årskurs ett.
– Resultatet visar att eleverna i årskurs ett är bättre än jämförelsegrupper för sin ålder.
Studien i kommunen berör 750 elever. Det handlar om cirka 40 elever som inte uppfyller kraven.
– Givetvis kommer vi att sätta in ännu mer resurser för att stötta denna grupp, säger Maria Marklund, nämndsordförande.
Något fler pojkar än flickor ligger under medelnivån i studien. När det gäller undersökningen för årskurs två så nåddes det bästa resultatet någonsin. 48 procent var över medel och 4,9 procent hamnade under medelnivån.
– Vi kommer aldrig att hamna på att alla elever uppfyller kraven. Men det är ju glädjande att under de nio år som vi undersökt läsförståelsen i årskurs två så vi har aldrig nått så här bra resultat.
Under 2013 så uppfyllde inte 5,5 procent av barnen de krav som ställs.
– Jag trodde aldrig vi skulle kunna slå den nivån, men det har ju kommunen lyckats med vilket givetvis känns bra, säger Brita Hjelm-Brännström.
I de grupper som undersökts så ingår även kvotflyktingar och barn som har uppehållstillstånd. Däremot ingår inte asylsökande barn i studien.
Resultaten är bättre än förväntat