Skellefteå har sammanlagt nio boenden för ensamkommande barn, inklusive de två nya boenden som öppnade i augusti. Enligt tidigare avtal med Migrationsverket ska Skellefteå ta emot 27 barn i åldrarna 12 – 17 år, men avtalet är satt ur spel. Det finns numera ingen övre gräns, lagen är tvingande och kommunerna får ta emot barnen efter en lista, allteftersom det blir kommunens tur. Några exakta antal stipuleras inte.
– Vi har 81 barn i dag. Fortsätter utvecklingen i samma takt har vi troligtvis ytterligare 50 barn till årsskiftet, säger Carina Mörk Lidgren, ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten inom kommunens familje- och individomsorg.
Läs också: Äldreboende blir asylboende
Samtliga boenden är alltså fulla nu. Barnen placeras även ut i familjehem och från och med måndag har kommunen även hyrt åtta rum på hotell Aurum. Dessutom planeras ytterligare två nya boenden: Ett i före detta äldreboendet Solgården i Ursviken och ett i äldreboendet Hemgårdens lokaler i Lövånger.
Hur klarar ni att hantera situationen?
– Vi jobbar otroligt hårt för tillfället för att hitta lösningar. I och med att det handlar om barn är det viktigt att vi inte bara tar emot dem, de måste få ett så bra mottagande som möjligt.
– Situationen innebär naturligtvis även en stor press och många snabba omställningar för personalen, fortsätter Carina Mörk Lidgren.
Kommunen har redan nyrekryterat personal till de båda nyöppnade boendena, Klockarhöjden och Älvslunda. Men nu behövs ytterligare personal, ungefär 15 tjänster.
När kan de två nya boendena öppna?
– Så snart som möjligt, exakt när kan vi inte säga.
Hur länge behövs hotellrummen?
– Det är svårt att säga, som läget är i dag behövs lösningen.
Det kan även bli aktuellt att boenden byter lokal med varandra. Boendet Nor i Lövånger inhyser i dag endast flickor och unga mammor.
– Det finns tankar om att lokalerna på Solgården är bättre anpassade för denna målgrupp, men det är inget som har spikats ännu.
I och med att det handlar om barn är det viktigt att vi inte bara tar emot dem, de måste få ett så bra mottagande som möjligt.