Dom dröjer i IT-nämndsmål

Frågan om Umeå och Skellefteå kommuner gjort sig skyldiga till otillåtna direktupphandlingar genom sitt IT-samarbete avgörs till hösten. Det rör varor och tjänster för nästan 4 miljoner kronor.

Foto: Foto: Lina Andersson

Samhälle och välfärd2015-08-06 13:00

Det var för drygt ett år sedan som Konkurrensverket började granska frågan.

Bakgrund är den gemensamma IT-nämnd som kommunerna skapade i fjol och som bland annat inneburit att Skellefteå flyttat IT-lagring till Umeå.

Böteskrav

Konkurrensverket anser att det gjorts otillåtna direktupphandlingar inom samarbetet som har gynnat vissa leverantörer.

I mars vände sig verket till Förvaltningsdomstol med böteskrav på 140 000 kronor för respektive kommun.

”Undantag från LOU”

Robin Boström, Sveriges kommuner och landsting, representerar Skellefteå kommun i Förvaltningsrätten.

– För att kunna få upphandlingsskadeavgift måste vi ha brutit mot upphandlingsreglerna, vilket vi inte anser att vi gjort, säger han.

Samverkansavtal

Ett av deras huvudargument går ut på att den gemensamma nämndens verksamhet omfattas av ett uttryckligt undantag i LOU, lagen om offentlig upphandling.

Vad innebär det?

– Kommunerna har via ett samverkansavtal skapat en gemensam nämnd. Umeå kommun upphandlar för den gemensamma nämndens behov. Därefter tillgodoser den gemensamma nämnden Skellefteå och Umeå kommuns behov, säger Robin Boström.

Kommunens påstående är fel, hävdar konkurrensverket:

– Det finns visserligen vissa särskilda möjligheter att undanta avtal från LOU, men det blir inte aktuellt om avtalet leder till att privata leverantörer gynnas i förhållande till sina konkurrenter, säger Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket.

Gynnats

Fördelen som vissa leverantörer ska ha fått består i att två privata företag via två avrop ifjol fått leverera varor och tjänster för att täcka upp Skellefteå kommuns IT-kapacitet till ett värde av nästan 4 miljoner kronor.

Per Karlsson säger att en värdkommun för en gemensam nämnd visst kan stå för upphandlingar som rör kommunerna som omfattas av nämnden. Men då ska detta stå klart när upphandlingen görs.

”Stod inte med”

Skellefteå stod inte med bland kommunerna som fick göra avrop på Umeås upphandling.

– Företagen som konkurrerar om att leverera måste veta vilka de förväntas leverera till. Det är själva grundproblematiken. Ramavtalet innebär inte att nya parter kan tillkomma på avtalet.

Skriftväxling sker fortfarande mellan parterna. En dom väntas tidigast under senhösten.

För att kunna få upphandlingsskadeavgift måste vi ha brutit mot upphandlingsreglerna, vilket vi inte anser att vi gjort.

Bråttom med IT-samarbeteKräver svar om IT-samarbeteKommunen slår tillbaka mot anklagelserna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!