”De vill mobba ut våra åsikter” – nu finns en lokal partiorganisation inom SD på plats

Peter Lindkvist slår en aning uppgivet ut med händerna och säger – övriga partier har bestämt sig för att mobba ut oss Sverigedemokrater i fullmäktigesalen i Skellefteå. ”Vi blir alltid nedröstade”.

Får ofta synpunkter Långa promenader efter älven tillhör vardagen för SD-politikern Peter Lindkvist. "Ofta kommer folk fram till mig och vill prata om lokalpolitik". Foto: Jeanette Lövgren.

Får ofta synpunkter Långa promenader efter älven tillhör vardagen för SD-politikern Peter Lindkvist. "Ofta kommer folk fram till mig och vill prata om lokalpolitik". Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Samhälle och välfärd2016-04-11 08:00

Norran mötte häromdagen Sverigedemokraternas gruppledare på en lunchrestaurang. Frågeställningen var – hur känns det att sitta i fullmäktige när nu drygt ett år har gått sedan valet? Peter Lindkvist har ingen tidigare erfarenhet av politiskt arbete. Hans intresse väcktes då han gick på ett offentligt möte med SD.

– Jag tycker mycket av det partiet står för tilltalar mig. Förutom att partiet har en sund syn på invandring så är jag liksom partiet för kärnkraft och att en kraftig satsning ska ske på infrastruktur, främst då breddning av E 4 på våra breddgrader.

Fick många kryss

Peter Lindkvist stod på fjärde plats på fullmäktigelistan och blev inkryssad av väljarna som gav partiet två mandat i fullmäktigeförsamlingen. Dessa två mandat ger partiet rätt att få 170 000 kronor lokalt för partiarbete. 70 000 i partibidrag och 50 000 kronor per mandat årligen.

Roland Östlund är ordförande för Sverigedemokraterna i Skellefteå. Han säger till Norran att inga av de här skattepengarna har kommit till användning ännu.

– Anledningen är att det först för några dagar sedan står klart att vi nu har en fungerande partiförening på plats här i Skellefteå. Nu har vi en fungerande styrelse och kan börja att satsa på marknadsföring, studiecirklar och andra medlemsaktiviteter. Då kommer också dessa kommunala bidrag att kunna användas.

Är det inte märkligt att det dröjt så länge innan en lokal partiförening är på plats? Roland Östlund svarar.

– Det är först nu vi har fått tag i förtroendevalda som vill ta plats i en styrelse.

Ambitionen enligt Roland Östlund och Peter Lindkvist är nu också att få ett lokalt handlingsprogram på plats.

Ny i politiken

– Dessutom måste vi få igång en fungerande hemsida, hjälp är utlovad av yngre medlemmar i partiet, säger Peter Lindkvist som också tillägger att ambitionen är att presentera ett lokalt budgetalternativ för kommunen nu i vår.

Peter Lindkvist har ingen tidigare erfarenhet som politiker. I dagsläget återfinns han i landstingsfullmäktige, i kommunfullmäktige och som nämndeman.

– Jag är djupt besviken på de andra politikerna i kommunen, att de inte upplåtit ett arbetsrum åt mig i Brinkenhuset, det har de andra gruppledarna. Jag bor i Hemmistjärn och datauppkopplingen är dålig. Helt klart handlar det om en form av mobbning.

Även i debatterna så anser Peter Lindkvist att han blir utfryst.

– De andra har bestämt sig för att kommer förslagen från mitt parti så ska de röstas ner, oavsett vad vi tycker.

Kulturhuset

När det gäller voteringar och ställningstaganden så röstar ofta Sverigedemokraterna mot de idéer där andra partier är överens. Det handlar bland annat om kulturhuset och visionen om 80 000 invånare fram till 2030.

– Skulle vi ha folkomröstning om kulturhuset så är jag övertygad om att en majoritet skulle rösta nej. Visionen om 80 000 invånare är helt orealistisk. Förra året ökade kommunen sin befolkning med sju invånare. Min oro är stor att kommunen blir skuldsatt då vi nu ska investera så mycket.

Peter Lindkvist anser att skatterna främst ska gå till skola och äldreomsorg. Samtidigt oroas han av att för mycket resurser läggs på skolbyggnader. När Norran frågar om det inte vore bra om ett lokalt politiskt handlingsprogram kom på plats för att väljarna ska få veta vad partiet står för är svaret.

– Jag rör mig mycket bland folk under mina långa promenader, då "fiskar" jag upp åsikter från folkdjupet. Men visst måste vi snart nedteckna våra visioner, säger Peter Lindkvist som under intervjun inte så ofta kommer in på invandringen, partiets stora fråga centralt.

Motioner

– De andra partierna är ju numera inne på samma linje som oss. Just därför borde partiet centralt kunna fokusera på andra frågor, som att säga ja till kärnkraft exempelvis och vikten av infrastruktur, då främst bättre vägar.

Till fullmäktige har Peter Lindkvist skrivit en rad motioner, samtliga har blivit nedröstade.

– Men i fikapauserna har jag fått höra av en del politiker att mina tankar inte helt saknar grund.

Kommer då Peter Lindkvist att fortsätta med politik, har han fått mersmak.

– Visst känner jag mig osäker ibland i talarstolen, men jag vet att många står för samma synpunkter som mig, det ger mig motivation att arbeta vidare.

undefined
Får ofta synpunkter Långa promenader efter älven tillhör vardagen för SD-politikern Peter Lindkvist. "Ofta kommer folk fram till mig och vill prata om lokalpolitik". Foto: Jeanette Lövgren.

SD-framgång

Kommunvalet 214 var unikt i Skellefteå – ett nytt parti tog plats i fullmäktige. Sverigedemokraterna fick drygt fyra procent av rösterna vilket räckte till två mandat. Inför valet fanns inget lokalt handlingsprogram på plats, men företrädare för partiet sa till medierna att partiet var emot kulturhuset, att man inte ställer upp på tillväxtmålen, att man vill förbjuda offentligt tiggeri och att partiet vill avskaffa den skattefinansierade modersmålsundervisningen. Peter Lindkvist har också uppdrag som landstingspolitiker, han säger att han främst vill värna lasaretts framtid i Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!