Norran sitter med familjen i enrummaren på Sjungande Dalen. De försöker hålla liv i hoppet om att få stanna i Sverige, men vilken dag som helst kan de få beskedet om att de måste lämna landet.
Vid det lilla köksbordet bjuder mamma Patigul på jättegott fika och pappa Yarmuhamed kramar Islam sex år gammal. Islam är svårt sjuk, han får mat via sond, har en svår cp-skada och har kraftiga spasmiska ryckningar.
På golvet leker lille Abduarauff, ett år gammal. Mamma Patigul och pappa Yarmuhamed säger att de har svårt att sova och att samla tankarna. Att de känner så ter sig tämligen naturligt.
– Om vi tvingas tillbaka till Kirgizistan så kommer Islam att dö, säger Patigul. I vårt hemland finns det inte mediciner eller någon vettig vård för honom. Handikappade behandlas inte väl i Kirgizistan.
Flera avslag
Familjen har varit i Skellefteå i tre år. Tillsammans med en tolk sitter Norran och samtalar om livet och om Islam. Pappa Yarmuhamed berättar att familjen var utsatt för förföljelser i sitt hemland och tanken fanns givetvis också att skulle de fly till Sverige var framtidsutsikterna något ljusare för Islam.
Familjens ärende har behandlats av Migrationsverket och Migrationsdomstolen. Utslagen för familjen har varit negativa vid sex tillfällen, de måste återvända till Kirgizistan.
– Vi vet inte när vi måste lämna Skellefteå. Det känns så oerhört tungt, säger mamma Patigul samtidigt som hon går fram till Islam för att ge honom näringstillförsel via dropp i magen.
Rädda Barnen i Skellefteå, lasarettets barnavdelning och en advokatfirma i Stockholm arbetar nu för att familjen ska få stanna i Skellefteå. Hittills har arbetet inte gett resultat, beslutet står fast.
Läkarintyg
– Vi har påtalat till Migrationsverket att det finns verkställighetshinder med tanke på Islams allvarliga hälsotillstånd. Vi har skickat in en rad intyg från lasarettet i Skellefteå där läkare beskriver hur svår sjukdom som pojken har och att tillståndet kommer att förvärras om familjen måste återvända, säger Katrin Eisen, biträdande jurist vid advokatfirman Lars Gagnér i Stockholm.
Vid tre tillfällen har advokatfirman skickat in intyg, men fått avslag, hänvisningar till barnkonventionen har inte heller hjälpt.
Katrin Eisen konstaterar också att nu finns det intyg från Hälsovårdsministeriet i Kirgizistan där det framgår att den livsnödvändiga vård som Ismal får i Skellefteå kommer han aldrig att få möjlighet till i Kirgizistan. Häromdagen skickade också advokatfirman in nya intyg från läkare samt en rapport från UNICEF om hur funktionshindrade barn behandlas i Kirgizistan. De lämnas ofta sängliggandes utan vård.
– Vi fortsätter att arbeta i pojkens intresse. Nytt beslut bör fattas av Migrationsverket de närmaste dagarna.
Livsviktiga mediciner
Intygen från lasarettet i Skellefteå visar att de mediciner som Islam får är livsviktiga för honom. Mamma Paigul säger, samtidigt som tårarna kommer:
– De medicinerna finns inte i Kirgizistan, Islam kommer inte att överleva om vi måste lämna Sverige.
Rädda Barnen i Skellefteå har varit i kontakt med Rädda Barnen centralt. Tore Bergström är engagerad i fallet Islam och hjälper Norran med tolkningen till ryska.
– Vi har hittills inte fått något stöd från Rädda Barnen centralt.
Anita Dorazio har arbetat med asylärenden i 30 år. Anita är 80 år och fortsätter kampen för utsatta barn. Hon säger till Norran.
– Jag känner till Islams situation i Skellefteå. Dessvärre är fallet långt ifrån unikt. Nästan varje dag blir jag uppringd där förtvivlade föräldrar vädjar för sina barn.
"Skäms politiker"
Anita Dorazio är djupt kritisk mot att politikerna inte längre verkar ta hänsyn till de särskilt ömmande omständigheter som ofta åberopas i fall som Islam. 1995 var Anita Dorazio med och startade den första vårdmottagningen för papperslösa och gömda i Sverige.
– Betyder inte barnkonventionen något längre. Vi måste se till barnens bästa, politikerna borde skämmas och Rädda Barnen på central nivå agerar inte tillräckligt kraftfullt, säger Anita Dorazio.
Efter drygt en timmes samvaro i familjen Ibdamovs lilla lägenhet avrundar Norran intervjun. Detta sker samtidigt som ettåriga Abdurauff kryper omkring på golvet och Islam får sin medicin för att spasmiska ryckningar ska avta. Islam har ofta ont i kroppen och har svårt att sova.
– Livet känns så tungt, vi hoppas och tror in i det sista att vi ska få stanna, säger pappa Yarmuhamed.
Se gärna filmen om utsatta barns situation i Kirgisiztan.