På måndagen informerades om den stora affär kommunkoncernen gör, den inbringar 657 miljoner kronor.
Läsare har hört av sig till Norran och vill veta hur stor andel av försäljningssumman som är lån respektive ägande. Det finns även frågor kring kommande hyreskostnader.
Har inga banklån
Om vi börjar med lånen, så säger Kristina Sundin Jonsson att inget av de sålda husen har banklån. På så vis är försäljningspriserna på totalt 657 miljoner också den summa som kommer in.
– Det ska fördelas till berörd ägare, utifrån vad fastigheterna var värda. Skellefteå Kraft ska ha 312 miljoner, Polaris 218 miljoner och kommunen 122 miljoner.
Affären görs i december och kommer att ge "tokbra" resultat i år, men sämre resultat kommande år. Detta eftersom man då minskar såväl hyresintäkter som förvaltningskostnader. Hyran är så klart den högre.
– Man kan säga att försäljningspriset är satt utifrån de kommande årens väntade vinst. Man får loss pengarna nu, istället för att ha vinsterna varje år.
Samtliga tre säljare får reavinster. Den leder inte till skatt för kommunens del, men däremot för bolagen, ifall de inte kan kvitta med gjorda förluster.
Hyran ökar
Hur blir det då med hyrorna? Kommunen tillämpar internhyra som inte är lika hög som marknadshyra. I kontorshuset Hjorten kommer hyran att öka från 5,2 till 7,9 miljoner per år.
– Det får man alltså väga mot den försäljningsintäkt vi fick in.
Kommunen har ett femårigt kontrakt på kontoren i Hjorten, eftersom man på sikt vill flytta bygg- och miljökontoret. För det stora arkivet i källaren finns kontrakt på 25 år.
Konsult hjälpte till
Kristina Sundin Jonsson säger att man använde sig av en professionell aktör som bedömde och genomförde affären.
Hon tycker att den gjordes rätt i tiden nu när räntor är låga och att affären gav bra betalt.
– Huvudsyftet var att det ska komma in fler fastighetsägare i Skellefteå som är beredda att utveckla staden, säger hon.
Men det kommer också loss pengar inför de stora investeringar som görs i skolor, vattentäkt, kulturhus och annat.
– Det innebär att vi kan dröja längre med att ta lån för dessa satsningar. Lån kommer vi dock att tvingas ta i slutänden ändå.
Började med Hjorten
Att Hjorten skulle säljas har varit bestämt i flera år.
– Men det blev lättare att få intresserade köpare om man sålde mer. Därför kom de övriga byggnaderna med i bilden.
– Det var fler som ville köpa men vi fastnade för Diös, säger Kristina Sundin Jonsson.
Viktigast var att få in nya ägare som utvecklar stan.