Campus framtid: Färre studenter ger oro i Skellefteå

Enligt visionen för 2030 så behövs det fler utbildningar och jobb för akademiker. Det ställer krav på att Campus i Skellefteå ska ligga i framkant. Fakta på bordet är dock att antalet studenter minskar och att antalet utbildningar minskar.

Oro för framtiden. Jörgen Markgren efterlyser krafttag från kommunledningen för att Campus i Skellefteå ska kunna växa. Foto: Mats Ekman.

Oro för framtiden. Jörgen Markgren efterlyser krafttag från kommunledningen för att Campus i Skellefteå ska kunna växa. Foto: Mats Ekman.

Foto: Foto: Mats Ekman.

Samhälle och välfärd2016-04-25 07:15

Detta inger nu oro bland många av de som arbetar för en positiv utbildning för kommunen. På Campus finns det i dagsläget ett drygt 80-tal anställda och mellan 700 och 800 studenter. De som läser på Luleå tekniska universitet har blivit fler, medan däremot antalet studerande inom Umeå universitet har minskat.

Inom Luleå tekniska universitet är åtta program förlagda till Skellefteå. Umeå universitet har tre program i Skellefteå. Jörgen Markgren arbetade i många år på Campus. Han är nu med i tankesmedjan VSVB som arbetar för att Skellefteå ska växa. Han är kritisk till att kommunen inte agerar hårdare för att fler utbildningar och fler studenter finns på plats.

– Utvecklingen går i fel riktning. Förr fanns det en uttalad intention mellan Umeå universitet och Campus i Skellefteå om att 700 studenter skulle utbildas i Skellefteå. Någon liknande vision finns inte längre och antalet studenter som är inskrivna vid universitet i Umeå och som läser i Skellefteå har minskat hela tiden.

– Varför finns det inget avtal mellan Skellefteå, Luleå och Umeå om hur många som ska utbildas i Skellefteå, undrar Jörgen Markgren.

Påtryckningar

Det enda avtal som finns mellan de tre orterna i dagsläget rör sig om Campusbiblioteket samt ett avtal om IT-support mellan Skellefteå kommun och LTU samt UMU. Enligt tankesmedjan VSVB är Campus i Skellefteå ändå unikt genom att här finns gedigen träforskning och utbildning.

– Den nischen är ovanlig för ett Campus av den här storleken. Kommunledningen måste marknadsföra vårt Campus hårdare och påverka institutionerna i Umeå och Luleå hårdare genom att peka på de fördelar vi har. Även uppvaktningar hos regeringen måste ske. Vi måste profilera oss mera.

Någon egentlig platschef finns inte vid Campus, det är också en bristvara enligt tankesmedjan.

– Förr fanns det också ett Campusråd och kommunens Campusutveckling, det finns inte längre, vilket är en brist, säger Jörgen Markgren.

Sätt att nå visionen

Enligt både politiker och företagare är arbetsplatser för akademiker en bristvara i Skellefteå, bland annat då avsaknaden av statliga utlokaliserade jobb.

– På Campus borde det finnas goda förutsättningar att både utbilda fler akademiker och att skapa högkvalificerade jobb där, säger Jörgen Markgren.

Hur många studenter är det då realistiskt att Skellefteå ska kunna ha i utbildning på Campus?

– Mellan 1 000 och 15 00 studenter borde vi ha som går på betydligt fler program än vad som gäller i nuläget. Vi ska också komma ihåg att chansen finns ju att många av de yngre som utbildas i Skellefteå kan ge oss chansen att nå visionen om 80 000 invånare.

Jörgen Markström framhåller också vikten av att marknadsföra att vi ger garanti till bostad för de studerande.

– Utmaningen är ju stor på många andra orter att hitta bostad för de som läser på högskola.

Oro för framtiden. Jörgen Markgren efterlyser krafttag från kommunledningen för att Campus i Skellefteå ska kunna växa. Foto: Mats Ekman.
Oro för framtiden. Jörgen Markgren efterlyser krafttag från kommunledningen för att Campus i Skellefteå ska kunna växa. Foto: Mats Ekman.

Finska modellen

Jörgen Markgren efterlyser att Skellefteå kommun borde påverka statsmakterna att arbeta efter en finsk modell. I vårt östra grannland avsätts inte bara medel till universiteten, utan man har också valt att utse ett antal orter där man tillsammans med kommuner, regioner och näringsliv finansierar ett antal "multiuniversitetscampus. Ett framgångsrikt exempel hur detta kan slå är orten Seinäjoki där man har totalt fem universitet och yrkeshögskolor på sitt campus. Frågan är om Skellefteå kommun skulle kunna få samma status och egna statliga medel. Den tankesmedja som Jörgen Markgren arbetar i har skickat en skrivelse till regeringen i detta ärende, något positivt svar har inte inkommit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!