Numera bor Keziah i Boliden där hon stortrivs och där hon byggt upp ett väl fungerande nätverk. Nu i höst kommer hennes man och barn från Uganda till Boliden. Keziah Ochwo är hårt prövad, men absolut inte krossad. Politiskt har Keziah arbetat för demokrati och öppenhet och mot korruption.
– Jag deltog i val, men valresultaten manipulerades då de styrande inte accepterade min kamp mot korruptionen.
Politiska motståndare slängde in Keziah i en bil, misshandlade och lemlästade henne. Hon hamnade på sjukhus, där blev det intensivvård då bland annat en lunga var punkterad.
Keziah Ochwo fick uppmaningen att hon måste fly landet. Med falskt pass anlände hon till Arlanda och rädslan var stor att hon inte skulle få komma in i landet. Här i Sverige blev hon dock väl bemött och på krokiga vägar hamnade hon i Boliden.
Många vänner
– Givetvis var det en stor omställning att hamna i Boliden. Allt här är ju annorlunda än i Uganda. Nu bor jag i eget hus och har en stor vänkrets. Givetvis kommer livet också att bli ännu bättre då min familj snart kommer till Sverige.
De trauman som Keziah bar med sig till Boliden gjorde självklart att livet inte var enkelt. Mardrömmar och sömnproblem förföljde henne, dag som natt. På Röda korsets traumacenter har hon fått samtalsterapi som gjort att hon åter ser positivt på livet.
– Det finns dessbättre hjälp att få. Säkerligen är det många flyktingar som behöver någon att tala med och där alla inte känner till att det finns hjälp att få.
Keziah Ochwo berättar om egna träffar hon arrangerat i Boliden där flyktingar möts och där de berättar om sina livshistorier.
– Det blir skratt och gråt vid många tillfällen. Här i Boliden har jag bland annat fått stor hjälp av Sirkka Lisa Marin, hon har till och med köpt ett hus åt mig.
Akademiker
Keziah Ochwo går nu undervisning där hon lär sig mer svenska. Hon har en akademisk utbildning med sig från Uganda och förhoppningen är att på universitet få studera mänskliga rättigheter.
– Jag har ju arbetat som lärare i Uganda, det kan jag förhoppningsvis arbeta med även här i Skellefteå i framtiden.
När Keziah Ochwo för Norran berättar om den tortyr och misshandel hon utsatts för då hon kämpat för demokrati innebär givetvis att hon har nära till gråt.
– Minnena finns där för alltid, men jag har fått god hjälp här i Sverige och är optimistisk inför framtiden.