Anställd i bråk vid ett boende

Norsjö kommun har agerat trögt när det gäller en händelse vid ett boende. Det menar Inspektionen för vård och omsorg.

Samhälle och välfärd2015-01-26 21:05

Bakgrunden är ett bråk på ett boende, där en i personalen var inblandad. Den anställdes stängdes av från jobbet och blev sedermera uppsagd.

Detta hände för drygt ett år sedan, men anmäldes av Norsjö kommun till Inspektionen först i somras. Eftersom fysiskt våld räknas som ett allvarligt missförhållande borde anmälan ha skett mycket tidigare, anses det. "Snarast" står det i lagen.

Därefter har inspektionen krävt en utredning om saken från kommunen. Diverse handlingar skickades in 30 december 2014, mer än ett år efter händelsen. Men själva utredningen saknas ännu, poängteras det.

Inspektionen för vård och omsorg har nu bestämt att man avslutar ärendet om själva våldshändelsen, eftersom man sett att det vidtagits åtgärder.

Däremot tänker inspektionen ta itu med Norsjö kommun i ett så kallat initiativärende. Man tänker granska hur kommunen generellt sett fullföljer sina skyldigheter utifrån bestämmelserna i lex Sarah.

Härkan man läsa mer om lex Sarah.

Lex Sarah.

Lagen gäller inom socialtjänsten, i verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och vid Statens institutionsstyrelse.

Enligt lagen ska:

Anställda genast rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten.

Den som bedriver verksamheten ska utreda och avhjälpa eller undanröja det rapporterade missförhållandet utan dröjsmål.

Den som bedriver verksamheten, om det visar sig att missförhållandet är allvarligt, snarast anmäla det till inspektionen för vård och omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!