Allmänheten fick beröm i flyktingfrågan

Kan kundtjänst ta emot erbjudanden från de personer som vill hjälpa flyktingarna, eller kan man sätta upp listor i Stadshuset där folk får nedteckna vad de kan och vill bidra med? Klockan 13.00 på onsdagen hölls en offentlig hearing kring flyktingsituationen i Skellefteå.

Samhälle och välfärd2015-12-02 15:48

Förebyggande rådet, FRIS, och Folkhälsorådet prövar nu konceptet med offentligt möte för första gången.

– Denna gång satte vi fokus på flyktingläget, vi räknar med att återkomma kring andra ärenden, säger Bertil Almgren, ordförande i Fris.

I Forumsalen var det välbesökt i bänkraderna och framme vid podiet fanns representanter för Migrationsverket, kommunen, polisen samt kommunalrådet Lorents Burman. Samtliga vid podiet konstaterade att läget är ansträngt, men ändå fullt under kontroll. Tjänstemännen lovordade allmänheten och ideella krafter för det sätt man ställer upp med för att hjälpa flyktingarna.

"Ge mer stöd"

Från Boliden och Jörn kom röster ur publiken som krävde att de ideella föreningarna och mötesplatserna som finns också måste få mer ekonomiskt stöd. Oro finns då handläggningstiderna för de asylsökande blir allt längre. André Ahlard, platschef på Migrationsverket, förstår denna oro.

– Givetvis är det frustrerande med den tristess och oro som finns av att vänta på besked, förklarade han.

Flera bland de församlade tog också upp situationen när det gäller integrationen i kommunen. Flera talare påtalade brister med att Skellefteå inte tar hand om den kompetens som finns bland utrikesfödda.

Erkänner brister

Kommunalrådet Lorents Burman höll med. Några direkt nya idéer kring hur integrationen ska förbättras gav han inte, annat än att ett integrationsråd har bildats.

– Flera myndigheter, arbetsförmedlingen och kommunen ska arbeta tillsammans, det är förhoppningsvis ett steg i rätt riktning.

Men han medgav att integrationen inte är av bästa klass i Skellefteå och att förbättringar måste komma om kommunen ska nå upp till målet om 80 000 invånare fram till 2030.

De frågor som gällde om kommunen kan ta hand om samtal från personer som vill ställa upp och hjälpa till så var svaret att dessa resurser inte finns, den enskilde måste vända sig till civilsamhällets organisationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!