I Skellefteå uppmärksammades dagen inte minst med ”Skellefteås mest multifunktionella luciatåg” på CK. Där alltifrån kommunpolitiker till representanter från handikappföreningar deltog.
Alexandra Sudberg är handikappkonsulent vid kommunen.
– Dagen är framförallt viktig för att uppmärksamma på frågan. Det krävs medvetenhet för att vi bättre ska kunna ta hänsyn, säger hon.
Tar vi hänsyn till funktionshinder i Skellefteå?
Till viss del, tycker Camilla Stenmark från det kommunala handikapprådet, som snart byter namn till Rådet för förebyggande av funktionshinder.
– Men även om politikerna blivit bättre på att lyssna, så finns det självklart mycket som måste bli bättre, säger hon.
Ofta handlar det om relativt enkla saker, som att busschauffören kan ropa ut namnet på hållplatsen. Eller att handlarna tänker på att det inte ska vara för trång mellan butikshyllorna. Och att det finns fungerande mikrofoner i föreläsningssalar.
– I dag hade vi ett bra exempel på ett onödigt hinder, en hiss som inte fungerade, säger Alexandra Sundberg.
Utan en sådan kan ju inte rullstornsburna ta sig till fiket på CK.
– Det som är absolut nödvändigt för ungefär tio procent av befolkningen, underlättar ju samtidigt för 100 procent av befolkningen, fortsätter hon.
Ulla Eriksson, Elöverkänsligas förening, bjöd också på goda råd.
– För den som är i stora folksamlingar, exempelvis på en föreläsning, kan det för elöverkänsliga vara skönt om man stänger av mobiltelefonen. Man kan också fråga sig om det alltid är nödvändigt med lysrörsbelysning, säger hon.
Karin Lundström Rawden, expert på handikappfrågor vid EU-kommissionen, inledde dagen med ett frukostmöte där bland andra lokala arbetsgivare deltog.
– Bilden jag fick är att många arbetsgivare här är engagerade och arbetar med tillgänglighetsfrågor.