Elever som går åttan i grundskolan samt tvåan i gymnasiet skrev massor av motioner när de samlades i februari.
18 av punkterna på tekniska nämndens möte handlade om dessa förslag. Vissa ämnen hade föreslagits av flera, så antalet ungdomar som låg bakom idéerna var fler.
De hade dock ingen större framgång, det mesta avslogs.
Löfte för Lövånger
Framgång hade dock eleverna som tycker att lekplatsen i centrala Lövånger borde bytas ut till något som ser trevligare ut. Dagens lekplats anses mest likna ett sumphål.
Svaret blir att kommunen planerar att flytta lekplatsen till ett trevligare ställe med bättre tillgänglighet. Det blir vid Prästgårdsvägen, och flytten är planerad till 2018. På den gamla platsen lovar nämnden att det ska anläggas planteringar.
Får trygghetsvandring
Eleven som hade klagat på att buskage och lekplatser blir för otrygga då det är mörkt ska få följa med på trygghetsvandring vid Sörböleskolan.
Eleven som klagar på ett farligt övergångsställe mellan Baldergymnasiet och järnvägen får delvis gehör. Det beslutades att korsningen Södra Järnvägsgatan/Lasarettsvägen ska ses över.
– Vi har haft klagomål om denna korsning tidigare, och nu när busstationen flyttar kan det bli mer trafik där, säger nämndens ordförande Ola Burström.
Är redan beslutat
Förslaget om en cykelväg mellan Ursviken och Skelleftehamn tillstyrks, men det beror nog främst på att bygget redan pågår.
Förslaget om att det ska byggas fler cykelbanor genom Skellefteå tillstyrks också eftersom kommunen kontinuerligt jobbar med det.
Förslaget om mer cykelbanor i ytterområdena ska besvaras med att flera är under planering.
Förslaget om cykelbana mellan Burträsk och naturbruksgymnasiet skickas till Trafikverket. Det är redan bestämt att en gång- och cykelväg till Norra Åbyn är prioriterad.
Ett förslag om spolning av en isbana i Kåge återremitteras till tjänstemännen.
Nej till cykelvägar
Förslaget om cykelväg mellan Ersmark och Kusmark avslås eftersom vägen är statlig. En ny cykelväg har önskats av kommunen, men finns inte med i den nuvarande länstransportplanen (som bestäms av Region Västerbotten).
Förslaget om en ny cykelväg intill E4 i Lövånger avslås. Den föreslogs vara från en byaväg väster om E4 och till gatan Kyrkren som ligger intill Lövånger Elektronik.
Istället vill kommunen att korsningen Kungsvägen/E4 ska bli säkrare och att alla oskyddade trafikanter från västra sidan av E4 ska använda den när de ska till samhället.
Även följande förslag avslogs:
Sänkt hastighet och varningsskyltar på Gunsenvägen i Ursviken. Svaret var att det är polisens sak att se till så att hastighetsgränser hålls. Det anses inte passande att varna för gående och cyklister när det är sådant som normalt förekommer på en väg. Att måla om väglinjerna så att vägen blir smalare för bilar anses inte lämpligt.
Förslag om fler fartgupp vid skolor. Svaret är att man bara gör fartgupp där det är ett korsande övergångsställe. Då får man ner farten där det är som viktigast.
Förslag om rondell vid korsningen Slalomvägen/E4 intill ishallen i Skellefteå. Förklaringen är att den är trafikverkets ansvar.
Gratis parkeringar för elever vid Baldergymnasiet. Avslås utan direkt motivering, men det framgår av svaret att det är ont om parkeringsplatser sedan Balderhallen byggdes.
Fler sittplatser i parker och allmänna ytor där både ungdomar och äldre kan "hänga" mer. Samhällsbyggnad anser att mängden bänkar är lagom. De innebär en kostnad eftersom de måste tas in och ut för vintern, måste underhållas och i vissa fall också repareras efter skadegörelse.
Förbättrade vägar till Boviken. Avslås eftersom vägarna redan anses kosta för mycket. De är enskilda men sköts av kommunen mot ett 50-procentigt bidrag från staten. Resten måste kommunen lägga ut. Därför finns ingen önskan att anslå ännu mer pengar för underhåll/ombyggnader.
Förslaget om bättre plogning på vintern. Avslås eftersom det inte finns pengar.
Förslaget att man ska få rida i skritt längs strandpromenaderna längs älven, från Lejonströmsbron och uppströms. Ungdomarna anser att det saknas bra ridvägar med belysning. Avslås eftersom det är för mycket folk som cyklar och promenerar längs vägen och det kan vara skrämmande med möten för både häst och människa. Dessutom kan hästskit bli ett problem.
Läsa mer? Så gick det med förslagen om skolans lokaler och skolmaten.
Ännu mer: Här är förslagen som kom till för- och grundskolenämnden.
Till sist: Här är bilder från dagen när ungdomsfullmäktige hölls.