Foto: Berit Roald/TT

Så många björnar får fällas i Västerbotten under jakten

Länsstyrelsen har beslutat att 21 björnar får fällas i Västerbotten under årets licensjakt som startar den 21 augusti.

Nytt för i år är att bara elva av björnarna får fällas mellan björnjaktstarten och älgjaktstarten.

– Resterande björnar i tilldelningen får sedan fällas under älgjakten. På så sätt har både de specialiserade björnjägarna och björnintresserade älgjägare chansen att fälla en björn, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Uppdelningen ska sedan utvärderas efter jaktperioden.

– Vi hoppas att fler personer ska kunna ta del av den jaktliga resursen som björnen utgör och att licensjakten får en bättre spridning i länet, säger Björn Jonsson.

Det blev många skyddsjakter på björn i Västerbotten under våren så höstens tilldelning blev mindre än vad den hade kunnat vara.

– Eftersom vi vill hålla jaktuttaget på ungefär samma nivå som de senaste åren blir det färre björnar kvar för licensjakten när skyddsjakten är mer omfattande, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Västerbotten delas därför inte heller in i jaktområden.

– Skyddsjakterna genomfördes för att åtgärda problem med björnar i renarnas kalvningsland. Därmed behövs ingen separat licensjaktskvot för området ovanför odlingsgränsen i år, som annars tillämpas för att minska björnstammen i fjällområdet, fortsätter Michael Schneider.

Det är åter igen tillåtet att använda åtling som jaktmetod. Efter att man har anmält åteln till länsstyrelsen och fått den godkänd, så får den placeras ut från den 15 juli.

Det är också tillåtet att använda halvautomatiska vapen med fem patroner i magasinet under björnjakten.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut