Omtag kring likabehandling hos Boliden Rönnskär

Under fyra dagar har Boliden Rönnskär haft besök av stiftelsen Make Equal där 40 medarbetare på smältverket gått på djupet med frågor kring jämställdhet och likabehandling.

Sandra Lindström och Niklas Berg håller i jämställdhetsutbildningen hos Boliden Rönnskär.

Sandra Lindström och Niklas Berg håller i jämställdhetsutbildningen hos Boliden Rönnskär.

Foto: Lars Westerlund

Rönnskär2018-06-11 15:38
undefined
Sandra Lindström och Niklas Berg håller i jämställdhetsutbildningen hos Boliden Rönnskär.

När Norran Affärsliv besöker Koppargården på Boliden Rönnskär under en av kursdagarna är det dags för gruppernas summering av utbildningsdagarna.

Dessa medarbetare, som ingår i likabehandlingsgruppen hos Boliden Rönnskär, har utbildning som huvudrecept att för att nå ut till alla medarbetare. Dessutom poängterar de vikten av att likabehandlingsfrågorna regelbundet tas upp på arbetsplatsmötena för att diskussionen ska hållas levande. Information på bildskärmarna vid matsalen finns också med bland förslagen. Och det allra viktigaste är att företagets ledningsgrupp står bakom arbetet kring jämställdhet och likabehandling.

undefined
Några av deltagarna i jämställdhetsutbildningen hos Boliden Rönnskär.

Man lyfter också fram att de som arbetar med rekrytering av nya medarbetare måste tänka mångfald. Det ska vara självklart att Rönnskär är en arbetsplats för alla. En av grupperna kommer med förslaget att starta en kampanj i sociala medier med temat ”Det moderna Rönnskär”.

Boliden Rönnskär har tidigare blivit uppmärksammat för sitt arbete med jämställdhet och likabehandling och 2012 utsågs de till årets mest föräldravänliga arbetsplats av fackförbundet Unionen. Företaget hade då upprättat en likabehandlingsplan i samverkan med de fackliga organisationerna.

– Från den 1 januari i år gjordes ett omtag kring detta. Den nya likabehandlingsplanen som nu tagits fram ska vara ett levande dokument som vi följer upp varje är. Koncernen har också en ny policy vad gäller likabehandling, säger Nina Mikaelsson, HR-generalist hos Boliden Rönnskär.

I samband med skapande av den nya likabehandlingsplanen gjordes en omfattande kartläggning av hur det stod till med likabehandlingen hos Boliden Rönnskär.

– I höstas körde vi också en utbildning kring attityder och jargong och nu är det jämställdhet och likabehandling, berättar Nina.

Stiftelsen Make Equal grundades 2010 av Ida Östensson från Umeå. Stiftelsen hette då Crossing Boarders men bytte namn våren 2016. Idag har Make Equal sju heltidsanställda och ett femtontal externa utbildare, varav en är psykologen Sandra Lindström, som driver företaget Act Now Psykologi & Utbildning i Skellefteå. Idag finns Make Equals huvudkontor i Stockholm och de har också ett kontor i Umeå.

Sedan starten har Make Equal utbildat och föreläst för cirka 100 000 personer från tusentals verksamheter.

Sandra Lindström och Niklas Berg från Make Equal har lett jämställdhetsutbildningen hos Boliden Rönnskär.

Med stöd från Region Västerbotten utvecklar Make Equal den egna metoden Jämlikhetseffekten och materialet kring denna för att bättre passa näringslivets utmaningar och arbetssätt.

– Det är en praktisk och lösningsfokuserad metod där vi ger många handfasta tips och verktyg. Här handlar det bland annat om att nå och inkludera grupper som är underrepresenterade, säger Niklas Berg.

Jämlikhetseffekten togs ursprungligen fram som metod för fritidssektorn för att nå och inkludera tjejer/ kvinnor i verksamheter där de är underrepresenterade. Men man märkte snabbt att metoden också behövdes och fungerade inom andra sektorer och på områden där andra grupper än tjejer/kvinnor är underrepresenterade.

Idag används Jämlikhetseffekten inom allt från fritidssektorn och föreningslivet till det privata näringslivet och den offentliga sektorn.

– Att arbeta med jämställdhetsfrågorna på ett bra sätt ger också företag som satsar på det en konkurrensfördel, avslutar Sandra Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!