Två av äventyrarna; Roubinet och Colliard kommer under tisdagen att ge sig ut på Kvarken för att testa utrustningen och sina egna förmågor.
– Det är bra förutsättningar för att öva på snö och is här och det går lättare att ta sig hit från Frankrike. Förutsättningarna skiljer sig från de arktiska, men det går att ”plocka ihop” områden som passar sig för att öva olika saker. Det finns större områden is där vi kan öva att få upp hastighet med båten och det finns också stora isblock som vi kan öva att dra båten över, berättar Sébastien Roubinet.
Sébastien Roubinet, initiativtagaren till försöket att korsa Norra ishavet, och ytterligare ett antal deltagare i projektet hade redan på måndagsmorgonen varit på plats i Ratan under ett par dagar för att förbereda utrustningen inför övningen på Kvarken. Colliard anslöt först efter VK:s besök. Totalt räknar teamet med att spendera omkring 10 dagar i Ratan och på Kvarken.
Det är någon minusgrad i luften i Ratan och det blåser en aning, men det är ingenting motför de vädermässiga utmaningarna som äventyrarna kan komma att möta när de i mitten av juni ska ge sig på att korsa Norra Ishavet. Sébastien Roubinet har gjort två tidigare försök att korsa havet och vid det senaste försöket var det just väderförhållandena som tvingade teamet, som då bestod av två personer, att avbryta.
– Vid första försöket 2011 fick vi problem med batteriet och blev tvungna att avbryta. Vid det andra försöket var väderförhållandena och isförhållandena svåra med hårda vindar och is som inte höll att segla på. I slutänden blev vi fast i isen och fick undsättas, berättar Roubinet.
Vad väntar ni er för väderförhållanden vid sommarens försök?
– Det är svårt att förutspå, men jag har försökt bygga en båt som ska klara sig i alla förhållanden.
Katamaranen, som är speciell på många sätt, har Roubinet själv skapat. Den har bland annat ”skidor” under pontonerna för att lätt ta sig fram i snö och på is. Den är också väldigt stöt och slittålig samtidigt som den endast väger 200 kg.
Expeditionen över Norra Ishavet har fått namnen ”La voie du pôle”, på svenska: Polens väg eller på engelska, vilket blir mer korrekt: ”The way of the pole”. Mellan varje försök att ta sig över havet har Roubinet arbetat om båten för att den ska vara så väl anpassad som möjligt och denna gång kommer de som sagt också att vara tre personer ombord under expeditionen.
– Vid ett antal tillfällen under de tidigare expeditionerna upplevde vi att två personer inte räckte för att dra och putta båten över svår terräng. Därför bestämde vi oss för att testa med ytterligare en person, säger Roubinet.
Vägen som expeditionen tar går från Alaska till Nordpolen och vidare till Spetsbergen i ögruppen Svalbard. Det innebär både segling på vatten och på is och hårt arbete med att dra båten över stora isblock. Expeditionens väg är totalt omkring 3000 km lång och en lyckad utgång innebär att äventyrarna blir de första att korsa Norra Ishavet med segelbåt.
– Jag har seglat i arktiskt klimat under 14 år och jag har en kärlek till den typen av segling och även till båtbyggandet, säger Roubinet.
En stor del av projektet är också kopplat till forskning om föroreningar i Arktis. Forskare är därför kopplade till projektet och äventyrarna kommer under sin resa att göra mätningar och samla in prover som forskarna sedan analyserar.
Nathalie Hultdin/Västerbottens-Kuriren