Föräldrar kan få vite – för skolkande skolbarn

Två vårdnadshavare i Robertsfors kommun kan komma att åläggas betala 300 kronor per dag om inte deras barn har högre skolnärvaro. ”Det är en mycket ovanlig åtgärd”, säger Carin Elofsson, barn- och utbildningschef.

Obs! Barnen på bilden har inte med artikeln att göra.

Obs! Barnen på bilden har inte med artikeln att göra.

Foto: TT

Robertsfors2019-02-23 08:00
undefined
Obs! Barnen på bilden har inte med artikeln att göra.

I september antog kommunen en handlingsplan vid problematisk skolfrånvaro. Planen består av sex steg, varav det sista steget kan leda till vite för föräldrarna.

Ett ärende ledde i november förra året till steg fem, en skolpliktsbevakning, vilket innebar att rektorn gjorde en anmälan till Robertsfors kommun angående elevens höga frånvaro.

Vid barn- och utbildningsutskottets sammanträde förra månaden föreslog utskottet att Robertsfors kommunstyrelse ska förelägga de två vårdnadshavarna med vite förutsatt att eleven fortsatt har ogiltig frånvaro.

300 kronor per dag

Om inte eleven uppfyller skolplikten ska föräldrarna betala 300 kronor varje dag som deras barn uteblir från skolan, vilket blir 1 500 kronor per vecka. Det löpande vitet börjar gälla från och med den 1 mars.

– Det finns en skollagstiftning om skolfrånvaro och skolplikt som tillåter det. Handlingsplanen från i höstas är till för att förebygga att vi kommer så långt som till ett vitesföreläggande. Dit vill vi egentligen aldrig komma, säger Carin Elofsson, barn- och utbildningschef vid Robertsfors kommun.

Hon säger att kommunen har använt vitesförelägganden mot föräldrar ett fåtal gånger tidigare.

– Det har funnits i lagstiftningen länge, men det är en mycket ovanlig åtgärd. När den blir aktuell har det gjorts väldigt många insatser och rutinen för en ökad skolnärvaro har följts. Det handlar om kartläggningar, samtal, anpassningar och stödgivning.

”En sista åtgärd”

Agnes Gidlund, pressekreterare vid Skolinspektionen, säger att säger att kommunerna är ansvariga för att alla elever får den utbildningen de har rätt till.

– Men även vårdnadshavarna har ett ansvar, de ska se till att eleven fullgör sin skolplikt. Om en kommun upplever att detta inte efterlevs har de rätt att vitesförelägga vårdnadshavarna, men detta regleras helt via kommunerna, säger hon.

Hur vanligt är det att det leder så här långt?

– Jag har hört att det förekommer, men vet inte hur vanligt det är. Jag gissar att det är en absolut sista åtgärd som de tar. De ska ju se till att barnen kommer till skolan, säger Agnes Gidlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!