Dubbelmördaren vill flytta hem

Dubbelmördaren från Överklinten har suttit inlåst på rättspsykiatrisk avdelning i 36 år. Han lider av en allvarlig psykisk störning, men vill nu att vården ska upphöra och att domstolen prövar frågan. Det rapporterar
.

Nu är det upp till förvaltningsrätten att pröva frågan.

Nu är det upp till förvaltningsrätten att pröva frågan.

Foto: Västerbottens-Kuriren

Robertsfors2018-11-11 15:44
Nu är det upp till förvaltningsrätten att pröva frågan.
Nu är det upp till förvaltningsrätten att pröva frågan.

Lördagen den 27 februari 1982 utspelades ett blodigt drama på gården i Överklinten utanför Robertsfors. Den då 19-årige sonen i familjen hade tagit en yxa och huggit ihjäl sin pappa och under en permission något år senare gjorde han samma sak med sin mamma.

I samband med mordet 1982 dömdes han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, vilket prövas kontinuerligt av förvaltningsrätten.

Senast det gjordes, i maj tidigare i år, konstaterade läkare att mannen har ett mycket svårt autistiskt tillstånd och fortsatt lider av en allvarlig psykisk störning.

”Hans tillstånd har successivt försämrats de senaste femton åren, men framförallt de senaste fem åren. Endast små förändringar i tillvaron medför att han blir kraftigt försämrad och utåtagerande, vilket omöjliggör vård tillsammans med andra patienter”, sammanfattas läkarens bedömning i förvaltningsrättens dom.

Domstolen anser därför att det finns risk för återfall i brott av allvarligt slag och beslutade att vården skulle fortsätta.

Nu, ett halvår senare, har dubbelmördaren från Överklinten begärt att bli utskriven. I en inlaga till förvaltningsrätten framgår att han "vill flytta hem", men överläkaren har avslagit hans begäran.

Mannen har nu överklagat beslutet, vilket innebär att det blir upp till förvaltningsrätten att pröva frågan.

Sven Björkland/ Västerbottens-Kuriren

Det säger lagen

”Enligt 16 § LRV ska beträffande den som genomgår rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning vården upphöra när:

1. det inte längre till följd av den psykiska störning som föranlett beslutet om särskild utskrivningsprövning finns risk för att patienten återfaller i brottslighet som är av allvarligt slag, och

2. det inte heller annars med hänsyn till patientens psykiska tillstånd och personliga förhållanden i övrigt är påkallat att han eller hon

a) är intagen på en sjukvårdsinrättning för psykiatrisk vård, som är förenad med frihetsberövande och annat tvång, eller

b) ges öppen rättspsykiatrisk vård.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!