Det kan komma runt 30-35 millimeter regn under en 12-timmarsperiod enligt SMHI.
Det kan komma runt 30-35 millimeter regn under en 12-timmarsperiod enligt SMHI. Foto: Ruud Vidar/TT

Regnoväder drar in över Västerbottenskusten: ”Kan röra sig om ganska stora regnmängder”

Det kan vara läge att leta upp paraplyet till helgen. På söndag lyder prognosen att det kommer att regna mer än halva normala augustinederbörden, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, säger att ett regnområde drar in söderifrån och att det ser ut att kunna röra sig om större regnmängder i samband med det.

– Det är lite osäkert på mängderna, men vi ser tendenser till att det kan röra sig om ganska stora regnmängder.

De största farhågorna har tonats ner en aning i den senaste prognosen som kom under onsdagsförmiddagen.

– Men det kraftigaste regnet rör sig upp över ert område. Som det ser ut nu så kan det röra sig om runt 30–35 millimeter med regn över en 12-timmarsperiod, säger hon.

Under söndag kväll och natten mot måndag ser det kraftigaste regnet ut att dra in, men Alexandra Ohlsson tror att kustlandet får räkna med att regnet börjar leta sig in redan under söndagsmorgonen.

– Men det kraftigaste regnet ser ut att komma under kvällen. Ni har haft ett flertal lågtryck som har rört sig upp och en period parkerat över kustlandet. Vi har haft en längre period av ostadigt väder och fredagen kanske kan vara en mellandag innan helgens nederbördsområden rör sig in.

30–35 millimeter regn låtermycket?

– Ja, det är ett mer omfattande regnväder som drar in. Det ser ut som att ni skulle kunna få mer än halva normala augustinederbörden under ett dygn, då kan man få lite perspektiv på hur mycket regnmängderna innebär.

Men efter regn kommer – sol.

– Tendenser finns till en stabilisering under nästa vecka, men det är fortfarande en del oklarheter kring det. Men det ser ut att bli en lite torrare period och faktiskt lite sol, säger Alexandra Ohlsson.

Mattias Wennberg/Västerbottens-Kuriren

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut