Polisen: Hårdare tag mot buskörning i Malå

Malåpolisen har fått in många anmälningar om buskörning i samhället. Frågan har även diskuterats flitigt på sociala medier.
Malåpolisen har fått in många anmälningar om buskörning i samhället. Frågan har även diskuterats flitigt på sociala medier. Foto: JESSICA GOW
I höst har det varit mycket klagomål på buskörningen i Malå. Nu tar polisen i med hårdhandskarna.

Att polisen får in anmälningar om att ungdomar buskör på gatorna i Malå är inget nytt fenomen. Det brukar eskalera när snön kommer och det går att sladda och så har det även varit i år.

I helgen genomförde polisen en insats med en civil patrull som stoppade och bötfällde ett antal förare.

Bo Sandström vid Malåpolisen berättar att det bland annat handlade om störande trafik, hastighetsöverträdelser och undermåliga fordon.

Han säger också att polisen nu har lagt om sina arbetstider för att komma tillrätta med problemet och att insatserna kommer att fortsätta:

– Vi kommer att vara repressiva och fortsätta skriva ut böter. Toleransnivån kommer att vara väldigt låg.

Enligt Bo Sandström är det både förare av epatraktorer och ungdomar som nyligen tagit körkort för personbil som står för buskörningen.

Även om polisen nu förstärker sina insatser menar Bo Sandström att det här i grunden är ett föräldraansvar. Därför vill han uppmana föräldrarna att då och då provköra ungdomarnas fordon: hur fort går de, har de bromsar, är det en traktor eller en bil?

– Det känns väldigt otryggt om hela samhället ska förvandlas till en lekplats för gasglada tonåringar, säger han.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut