Ännu återstår enhel del att lösa såsom lokal och finansiärer, fast en sak är helt klar: Det är Johan Backlund som ska driva verksamheten. För tre veckor sedan påbörjade han sin nya anställning och huserar just nu i ett delat kontorsrum på Idrottens hus.
– Den 10 september ska jag vara på Solbacken, då kan alla som vill skänka bort skidor, skridskor, fotbollar och andra sportprylar komma dit och lämna grejerna.
Insamlingen pågår över hela landet och drivs av TV4. Resultatet av "Ge bort till sport", det vill säga alla grejer, ska ges till just Fritidsbanken. Och det finns inte bara en, det finns många.
– Just nu är det 37 stycken. Den första startades i Deje i Värmland.
Det som närmaststår på tur, förutom insamlingen, är som sagt att hitta en lokal. Johan hoppas att banken ska vara igång före årsskiftet, fast helst ännu tidigare.
– Vi behöver en lokal som ligger centralt och är lättillgänglig. Först när vi hittat en kan vi vända oss till kommunen och be om bidrag till hyran.
Fritidsbanken fungerarsom ett bibliotek, att låna är gratis och det blir inte heller några förseningsavgifter. Vem som helst kan låna vad som helst i max 14 dagar.
– Det handlar främst om att människor ska få prova på olika sporter och en mormor vill kanske låna ett par skidor till sitt barnbarn under sportlovet.
Bakom den riksomfattande satsningen står bland andra Riksidrottsförbundet. För Skellefteås del jobbar både Västerbottens Idrottsförbund, Solkraft och Skellefteå Fritid för en etablering.
Förutom att görasport- och fritidsutrustning tillgänglig för alla så är det ytterligare en sak med denna verksamhet som engagerar Johan extra mycket.
– Återbrukstanken. Jag har själv jobbat med återbruk på Rondellen i tre år.
Hur gratis det änkommer att vara på denna bank så går det ändå inte att komma ifrån att verksamheten behöver pengar för att gå runt. Förutom en förhoppning om att få bidrag från kommunen och begagnad sportutrustning från allmänheten så drivs Fritidsbanken runt om i landet med hjälp av penninggåvor från bland annat företag, Svenska kyrkan, olika hjälporganisationer och privatpersoner.
Det handlar alltså om gåvor. Det blir ingen företagssponsring och inga jättestora reklamskyltar.
– Vi ska ha en gåvotavla där alla som skänker pengar ska stå med. Alla gåvor är lika viktiga, hur stora de än är.
Just nu är det 37 stycken. Den första startades i Deje i Värmland.