Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är tvungen att mot sin vilja be EU om att skjuta upp utträdet, sedan parlamentet antagit ett partiöverskridande lagförslag.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är tvungen att mot sin vilja be EU om att skjuta upp utträdet, sedan parlamentet antagit ett partiöverskridande lagförslag. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Parlamentariker kan dra Johnson inför rätta

Brittiska parlamentariker förbereder rättsliga åtgärder mot premiärminister Boris Johnson om han vägrar att be EU om att få skjuta upp landets utträde ur unionen, rapporterar BBC. Bland parlamentarikerna finns politiker som uteslutits ur Konservativa partiet som Johnson leder.

Boris Johnson kördes över i fredags när parlamentet antog ett partiöverskridande lagförslag som tvingar honom att be EU om att få skjuta upp utträdet till januari nästa år, för att förhindra att landet lämnar EU den 31 oktober utan ett avtal med unionen.

Johnson har kraftigt motsatt sig en uppskjutning, i torsdags sade han att han "hellre skulle ligga död i ett dike" än att be EU om ett senare datum. Han har beskrivit den nya lagen som att han "i teorin" måste skriva till Bryssel och be om en "meningslös fördröjning".

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn, som leder Labour, kommenterar uppgifterna med att Labour som parti inte kommer att vidta rättsliga åtgärder mot Johnson, men att han känner till att sådana förbereds.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut