I Sognefjellet ligger snön tjock.
I Sognefjellet ligger snön tjock. Foto: Statens vegvesen

Översvämningar, jordskred och snökaos i Norge

Det blåser, regnar och snöar kraftigt i västra Norge. Hårda vindar har slagit mot Vestlandet som drabbats av översvämningar och stängda vägar.

Störst bekymmer har regnet orsakat. Flera vägar i Vestlandet har svämmats över och jordskred har inträffat, skriver VG.

-Det har varit ganska hektiskt. Vi har fått in många anmälningar om stora mängder vatten, ras och älvbredder som svämmat över, säger Tatjana Knappen, vid polisen, till tidningen.

Mycket vatten i Bergen. Boende på Vestlandet uppmanades hålla sig inne under lördagen.
Mycket vatten i Bergen. Boende på Vestlandet uppmanades hålla sig inne under lördagen. Foto: Richard Halland

Norges vatten- och energimyndighet (NVE) har höjt varningsnivån för översvämningar och jordskred till den näst högsta i delar av Vestlandet och Nordvestlandet, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Det finns inga rapporter om några större jordskred och på söndagen var det endast mindre vägar som var avstängda, enligt Statens Vegvesen.

I fjällområdet Sognefjellet är temperaturen lägre och där ligger snön tjock.

-Det är säkert 40 centimeter tung snö här nu, så det är bara att spänna på sig skidorna, säger Ove Nestvold, chef vid Sognefjellshytta till VG.

Under söndagen väntas hårda vindar innan ovädret rör sig mot Sverige. En klass 1-varning för vind är utfärdad för hela Västergötland utom Sjuhäradsbygden och i byarna kan vindstyrkan nå över 21 meter per sekund, enligt SMHI.

Anna Hansson/TT

Det var besvärligt att ta sig fram i området kring Bergen i Norge. Flera vägar stängdes under ovädret.
Det var besvärligt att ta sig fram i området kring Bergen i Norge. Flera vägar stängdes under ovädret. Foto: Richard Halland
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut