Vid Folkets hus i Örviken står en informationstavla med en karta över området där olika historiska platser finns markerade. Bara en liten bit därifrån finns första skylten med information om Folkets hus, Konsum och skolan.
– Det här är en riktigt stor rådiamant som inte är slipad. Många vet att det är vackert här men inte historien, säger Östen Hansson.
I drygt ett och ett halvt år har en arbetsgrupp från Örvikens byaförening arbetat med en kulturhistorisk vandringsled. Utplacerade skyltar berättar om de mest historiska platserna från tiden med sågverk och sulfitfabrik. Den senare byggdes i början av 1900-talet och var igång fram till 1947.
Stefan Permansson från Skellefteå kommun tillsammans med en stor del av arbetsgruppen från Örvikens byaförening som jobbat med vandringsleden.
Foto: Nellie Andersson
Östen Hansson beskriver dåtidens satsning på fabriken nästan i paritet med dagens etablering av Northvolt, men i en annan skala.
– I dag är det fly in fly out, men då kom de fly in fly out cyklandes från Medle eller Myckle och hade palt och tjockpankaka så det räckte hela veckan.
I dag tillverkas embalage i den tidigare sulfitfabriken.
Foto: Nellie Andersson
Att visa upp och berätta historien som tagit plats i Örviken genom leden ser byaföreningen som viktigt.
– Antingen talar man inte om det och så har vi det själv, då kommer det inte så mycket folk. Det andra är att, om man har det här; varför inte få det att blomma upp?, säger Östen.
"För området var det den största industrisatsningen över huvud taget", säger Östen Hansson om fabriksperioden på Örviken. Här är han tillsammans med Stefan Permansson från Skellefteå kommun.
Foto: Nellie Andersson
Östen Hansson anser att Örviken går att utveckla till ett lika bra besöksmål som Norrbyskär i Umeå kommun.
Foto: Nellie Andersson
Den första skylten på vandringsleden berättar om Folkets hus, affärslivet och skolor.
Foto: Nellie Andersson
Även om de från Örvikens byaförening bor i området berättar många att de lärt sig mycket om området i samband med arbetet med leden.
Foto: Nellie Andersson
"För att förstå den komplicerade nutiden är det viktigt att på olika sätt förstå historien, för att kunna se framtiden", säger Erik Wikström.
Foto: Nellie Andersson
Stefan Permansson, från Skellefteå kommun, är säker på att leder som den som nu finns i Örviken uppskattas.
Foto: Nellie Andersson
Hans-Holger Ackermann och Berith Lindberg är två av de som arbetat med leden.
Foto: Nellie Andersson
Sulfitfabriken var i drift år 1910 -1947 och ska ha haft cirka 350 anställda.
Foto: Nellie Andersson
Kjell Magnusson och Östen Hansson. Kjell har bland annat ritat kartan över Örviken.
Foto: Nellie Andersson
Genom skyltar berättar byaföreningen historien i området.
Foto: Örvikens byaförening /Kjell Magnusson
Stefan Permansson, friluftssamordnare vid Skellefteå kommun, är också säker på att den kulturhistoriska vandringsleden behövs.
– Det är ett sätt att få folk att upptäcka den här fina kommunen vi har.