En prototyp kommer att byggas och testas i Railcares verkstad i Skelleftehamn under 2019 och beräknas kunna levereras under andra halvan av året.
– Vi är en flexibel organisation och är vana att arbeta snabbt med utveckling och vi har redan en kund som har problem med damm i tunnlar. Batteridrift är framtiden, säger Railcares vice vd Ulf Marklund.
Det handlar om en utsläppsfri batteridriven MPV, Multi Purpose Vehicle, med mångsidigt användningsområde inom järnvägsunderhåll. Fordonet är utrustat med egendrift, vakuumpumpar, hydraulik, manöverhytter så att fordonet kan nyttjas som ett batteridrivet komplement till Railcares vakuumsugare, snösmältare samt fungera som dragfordon för exempelvis makadamvagnar under spårarbete.
För några månader sedan lanserade Epiroc flera elektriska versioner av sina gruvfordon. Epirocs kunnande och utvecklingsplattform samt ABB:s och Northvolts marknadsledande batteriteknologi är viktiga delar i Railcares arbete för att få sin batteridrivna version av vakuumteknik på järnvägsspåret.
– Vi fortsätter ha hög nivå på våra innovationer och är stolta över resultatet i vårt samarbete med Epiroc, kommenterar Daniel Öholm, vd på Railcare Group.
Han ser stor potential för utsläppsfria arbetsfordon på Railcares befintliga marknader och ser även möjligheter att få uppdrag från nya kundkategorier.
Erik Svedlund, chef för Epirocs helt nya avdelning Rockvolt, menar att det är ett naturligt steg att arbeta gemensamt med Railcare runt den teknologi som de tagit fram för sina underjordsgruvmaskiner.
– Precis som Northvolt och ABB ser vi Railcare som en viktig strategisk partner. Tillsammans kan vi öka takten på elektrifieringsprocessen. Detta är ett steg som vi inte kan ta fort nog. Vi siktar mot att uppnå nollemission i gruvorna, berättar Erik Svedlund.
2016 lanserade Epiroc sin första serietillverkade gruvmaskin och i november var det dags för den andra lanseringen med 14 olika modeller. Här har de samarbetat med Northvolt kring batterierna och med ABB kring elmotorerna.
– Genom dessa samarbeten kan vi öka volymerna och sänka kostnaderna. Vi har också utvecklat ett helt nytt affärskoncept där vi tar ansvar för batteriet under hela dess livstid, säger Erik Svedlund, som anser att Northvolts blivande fabrik är den viktigaste investeringen i modern tid inom svensk industri.
Han träffade Ulf Marklund första gången på mässan EuroMine Expo i Skellefteå i juni 2018 där Ulf presenterade sin idé om batteridrivna fordon för järnvägsunderhåll. Sedan har det gått fort att etablera ett samarbete.
– Det finns en stor fördel med att dela utvecklingsplattform med varandra. Vi kommer att använda deras skalbara plattform för batteriteknologi när vi lanserar vår första batteridrivna MPV. Många av våra uppdrag är för underjordsarbete, med höga krav på säkerhet och arbetsmiljö, såväl som hög effektivitet, konstaterar Daniel Öholm.
Vakuumtekniken som Railcare introducerades 1992 har idag en betydande andel av den svenska och brittiska marknaden för ballastbyten. Fram till idag har Railcare tillverkat drygt femtio dieseldrivna Railvac-maskiner som används för att utföra olika typer av spårunderhåll på järnvägen, såsom ballastbyten, slipersbyte, dräneringar, friläggning av kabel.