Han är kommissarie vid trafikpolisen i Skellefteå. 40 år som polis ger honom en god möjlighet att jämföra ”nu och då”.
Hur har då år 2014 varit rent trafiksäkerhetsmässigt?
– Det är ett ganska bra år och då blickar jag över hela länet. 2013 hade vi 85 personer som blev svårt skadade eller döda i trafiken i Västerbotten. Den siffran var 2014 nere på 63. För Skellefteå var det en död och 26 svårt skadade i fjol.
Han påpekar att den officiella statistiken blir lägre när man tar bort det som visar sig vara självmord eller sjukdomsfall i trafiken.
Färre rattfyllerister avslöjas
Gunnar Österberg tillägger att statistiken för antalet upptäckta rattfyllerier i Skellefteå, inklusive drograttfylleri, har minskat under 2014 jämfört med tidigare år.
Enligt honom är förklaringen enkel: polisen gör alldeles för få nykterhetskontroller.
60 000 kontroller i länet
– Under 2014 hittade vi 44 drograttfyllerister och 50 som var påverkade av alkohol. Siffran när det gäller alkohol brukar ligga runt 100 förare.
Totalt utförde polisen i Västerbotten cirka 60 000 nykterhetskontroller under 2014.
Brottsutredningar prioriteras
– Tidigare har det handlat om långt över 80 000 kontroller. Självklart får det resultat i statistiken, påpekar Gunnar Österberg.
Han säger att polisens satsning på att få fler brottsutredningar redovisade till åklagare i ett snabbare tempo har påverkat arbetet med att övervaka hastighet och nykterhet i trafiken.
Vilka risker ser du?
– Att antalet rattfyllerister kan öka när man märker att färre poliser är ute och kontrollerar nykterheten. Visst gör vi riktade insatser mot enskilda personer, men det är också viktigt att folk upplever att polisen regelbundet är ute, att risken finns att upptäckas om man kör berusad.
Här kan du läsa merom polisens insatser i trafiken.
Trafikpolisen har kontroll av yrkestrafiken som huvudsyssla. Så andra delar av polisen måste också arbeta med hastighet och blåskontroller.