Det är efter tidningens granskning av knarkbreven som åklagaren bestämt sig för att gå vidare med ärendet.
– Jag har inlett en förundersökning för att det finns anledning att anta att det kan ha förekommit tjänstefel. Det finns ingen misstänkt i det här läget, säger Eva Finné till tidningen.
Bakgrunden är bland annat att ett brev, trots polisens kännedom, hamnade hos en 17-årig pojke. Ett annat brev sändes även till en 26-årig kvinna som just skrivits ut från tvångsvård vid en psykiatrisk avdelning.
Välkomnar utredningen
Olle Andersson, chef för gruppen för grova brott vid polisen i Västerbotten, säger till Norran att han välkomnar utredningen.
– Vi anser att vi har följt gällande lagstiftning. Syftet med metoderna var att komma åt de stora narkotikalangarna, och då är det bra att man ibland kan jobba på det här sättet. Om vi var tvungna att ta alla små brott på vägen kommer vi bara åt missbrukarna, säger han.
Utredningen kallas ”interimistisk passivitet” och innebär att utredningen av ett brott skjuts upp till ett senare tillfälle.
– Det är alltid en svår avvägning att en mindre mängd narkotika kommer ut till personer. Vi kan inte garantera vem som tar del av narkotikan, utan vet endast vem som står på adressen.
Hur ser du på att narkotikan har nått fram till minderåriga?
– Det gäller endast en 17-åring. Där följde vi försändelsen och gjorde en större insats där vi lyckades ta narkotikan efter att den sändes ut. Den användes aldrig.
Ni utreds för tjänstefel. Hur ser du på det?
– Vi har hanterat det på ett korrekt sätt. Det är klart att det inte känns bra, men vi var tvungna att använda arbetssättet för att komma åt langarna. Om åklagaren tycker att det är tjänste fel så, ja vad ska jag säga? Vi har följt lagstiftningen, men välkomnar granskningen.
Hur följer ni upp de övriga försändelserna?
– Vi kommer att hantera samtliga tids nog. Det är ett otroligt stort arbete med många poliser som har påbörjats. I Västerbottens län finns cirka 25 ärenden.