Det var den 29 september i fjol som Skelleftepolisen fick in en anmälan om en misstänkt våldtäkt. Offret: en ung kvinna. De utpekade: fyra unga män.
Männen greps, anhölls – men släpptes två dagar senare efter beslut av åklagare Magnus Öhrn.
”Inte häktat männen”
– På det utredningsmaterial som fanns hade tingsrätten inte häktat männen på den starkare sannolikhetsgraden, sa Öhrn till Norran den 4 oktober.
Utredningen fortsatte, en månad senare beslutade åklagarkollegan Inga-Lis Adervall Åström att utredningen skulle läggas ned.
Överåklagarens besked
– Bevisläget är så att jag inte kan gå vidare och väcka åtal, det går inte att styrka att ett brott begåtts, var hennes besked.
Via sin advokat Ann Bergström, Umeå, överklagades detta till åklagarmyndigheten. I januari kom överåklagarens besked till åklagarna i Umeå: utred ärendet på nytt.
Ännu ett överklagande
Åklagare Magnus Öhrn fick då ärendet. Efter en ny genomgång beslutade han att lägga ned förundersökningen den 24 mars i år.
Då överklagades beslutet ännu en gång – och på nytt blev beskedet från överåklagaren att åklagare i Umeå skulle titta på ärendet.
”Bevisläget kan förändras”
”Beslutsunderlaget är inte tillräckligt, och ytterligare utredningsåtgärder skulle kunna leda till att bevisläget kan förändras”, var det tydliga budskapet.
Åklagare Minna Lintunen fick då uppgiften att gå igenom materialet en tredje gång – och den 18 september väckte hon åtal för grov våldtäkt.
Sammantagen bedömning
Hon säger till Norran:
– Efter en del kompletterande åtgärder – förhör och inhämtande av ett rättsintyg – gör jag sammantaget bedömningen att det handlar om en grov våldtäkt.
– Hon har på grund av sömn, berusning och att hon varit ensam med männen, befunnit sig i en särskilt utsatt situation – vilket männen har utnyttjat.
Två kollegor har kommit fram till en annan åsikt. Gör du detta för rätten förutsättningslöst ska få pröva ärendet?
– Nej, jag väcker inte åtal för att det ska skapas ett prejudikat. Jag menar att det finns bevisning för en fällande dom.
Åklagare Inga-Lis Adervall Åström var alltså den som först lade ned förundersökningen.
– Jag vill betona att målsägandens uppgifter inte ifrågasätts, hon har berättat om vad hon upplevt har hänt. Men samtidigt har de som varit misstänkta, var för sig, lämnat en beskrivning som inte avviker särskilt mycket ifrån varandra, sa hon i höstas i en Norran-intervju.
”Kunde inte styrka brott”
Åklagare Magnus Öhrn säger om hans beslut att lägga ned förundersökningen:
– Eftersom jag tog nedläggningsbeslutet har jag av naturliga skäl inte varit delaktig i den nya överprövningen. Men när jag lade ned utredningen i mars i år ansåg jag att det inte gick att styrka ett uppsåt till det misstänkta brottet.
Hur känns det att det nu väcks åtal?
– Det handlar om enskilda bedömningar, och kan jämföras med att tingsrätterna får sina domar ändrade ibland. Det är viktigt att vi får upp ärenden till rättslig prövning och ser var gränserna går, svarar Magnus Öhrn.
Här kan du läsa merom den nya sexualbrottslagstiftningen från sommaren 2013.