Vålds– och hotbrott mannen utreds för: Kvinnan har utsatts under åtta månader

Den 45-årige mannen ska vid upprepade tillfällen ha misshandlat och hotat kvinnan, brott som pågått under åtta månaders tid. Nu sitter mannen häktad – och har förnekat samtliga brott.

Olyckor, katastrofer2017-08-23 17:12

Polisen kallades på söndagen till en bostad i Västerbottens inland efter ett larm om att en kvinna blivit misshandlad av sin man i parets bostad.

I förhör framkom det att den händelsen inte var en engångsföreteelse. Kvinnan berättade för polisen att mannen ska ha utsatt henne för främst misshandel och hot under flera månaders tid.

Skada självkänslan

På onsdagen hölls häktningsförhandlingen i Skellefteå. Åklagare Stina Westman menade att utredningen så här långt visar att det handlar om grov kvinnofridskränkning, alltså upprepade brott med syfte att kränka offrets integritet och skada självkänslan.

– Brottstiden är mellan den 15 december i fjol och fram till den 20 augusti. Mannen kan på fri fot kan fortsätta begå brott samt på olika sätt försvåra utredningen, ansåg Stina Westman.

Via sin advokat Fredrik Elveros förklarade 45-åringen att han förnekar de allvarliga anklagelserna och motsatte sig att sitta häktad. Därefter fortsatte förhandlingen bakom stängda dörrar.

Tingsrättens beslut blev att mannen är på sannolika skäl misstänkt för brottsligheten och att han ska häktas inför åtal och rättegång.

Överklagas beslutet om häktning?

– Ja, det kommer vi att göra. Min klient säger att de enskilda händelserna inte har inträffat. Då är det lätt att föreställa sig hur han upplever att frihetsberövas, säger Fredrik Elveros.

Tingsrättens besked: Han är på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning, genom misshandel och olaga hot. Han förklaras häktad.

Utsattes för våld – flydde till grannar: ”Misstankar att det pågick längre tid”

Grov kvinnofridskränkning infördes i brottsbalken 1998 och riktar sig mot upprepad och systematisk brottslighetsom misshandel, olaga hot, ofredande, sexuellt ofredande, olaga tvång, överträdelse av kontaktförbud och skadegörelse.

Syftet är att se de samlade gärningarnasom en helhet som inte var för sig behöver bedömas som grova brott, men där man sammantaget bedömer gärningen som grov.

Det avgörande för att döma en person för grov kvinnofridskränkning är att handlingarna tillsammans har utgjort en upprepad kränkning av kvinnans integritetoch varit ägnade att allvarligt skada hennes självkänsla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!