Det är mycket ovanligt att det hålls rättegångar i Skellefteå som gäller brotten falsk tillvitelse och mened.
Falsk tillvitelsehandlar om att ”sanningslöst” tillvita någon annan en brottslig gärning, helt enkelt att ljuga om att någon annan begått ett brott.
Menedinnebär att man under ed, som avläggs när man vittnar i domstol, lämnat ”osanna uppgifter och förtigit sanningen”, helt enkelt att sitta i en rättssal som vittne och ljuga.
När rättegången om falsk tillvitelse inleds i Skellefteå är det slutet på en rättslig prövning som startar med en fest i en byastuga i Skelleftetrakten.
Festen hölls under förra året och beskrivs av den unga kvinnan, som står åtalad för falsk tillvitelse, som att den helt spårade ur, massor med objudna gäster, skadegörelse, ambulanshämtning och besök av polisen.
– Jag ser en kille som står och sparkar på toalettdörren. Jag går fram och säger att han ska ut ur lokalen. Jag får senare ett slag i magen av en kille, som säger att jag ska bli ihjälslagen om jag säger något.
Det är här som den unga kvinnan gör ett mycket olyckligt val.
När polisen förhör henne pekar hon ut den unge man, som hon säger sig ha sett sparka på toalettdörren, som den person som slog henne.
– Jag var rädd och upprörd och sa att det var han som gjorde det. Det var väldigt dumt. Jag vet inte varför, det bara blev säger, berättar kvinnan när hon förhörs av åklagare Irene Falk.
Hon ringde till åklagaren
Åklagaren frågar varför hon, utifrån nya förhör som hölls, vidhöll uppgifterna och först när hon insåg att det skulle bli rättegång, tog kontakt med åklagaren och berättade att allt var en lögn. Kvinnan upprepar att hon inte har något bra svar, att hon ångrar vad hon gjorde och beklagar det inträffade.
Åklagaren läser upp delar av ett meddelande som hon skickade till den unge mannen:
”Det var en annan kille som slog mig, det har jag sagt till polisen. Jag förstår verkligen att du hatar mig och är hur arg som helst och jag ber verkligen om ursäkt”, står det bland annat.
Hans svar blev:
”Det har varit tungt att ha det här över sig hela sommaren med polisförhör. Hatar dig inte men det blev en dålig start på vår kännedom.”
”Det var otroligt ledsamt”
Den unge mannen berättar att han stod intill toalettdörren och bankade på den eftersom en kompis befann sig där inne, men att han inte sparkade mot dörren.
– Att jag sedan fick veta att jag var polisanmäld, att förhöras av polisen och gå och vänta på åtal och en rättegång när man vet att man är oskyldig, det var otroligt ledsamt.
Han fortsätter:
– Jag fick bära det här nästan under ett år, jag tvingades berätta för mina chefer att jag måste ta ledigt från jobbet för att åka till Umeå för att träffa frivården för en personutredning.
”Betydligt lägre straffvärde”
Åklagaren formulerar mannens skadeståndsanspråk på 10 000 kronor i kränkningsersättning utifrån att det gick så långt som till åtal och en planerad rättegång. Till detta kommer ersättning för resa och inkomstbortfall på drygt 1 400 kronor.
Åklagare Irene Falk menar att straffvärdet är tre månaders fängelse, men eftersom det handlar om en yngre, ostraffad person är villkorlig dom och dagsböter en rimlig påföljd.
Advokat Fredrik Elveros kontrar och menar att straffvärdet är betydligt lägre sett till samtliga omständigheter, att hans klient visat ånger, ingrep och satte stopp för de egna lögnerna – och att ett lågt bötesstraff är fullt tillräckligt.
Domen meddelas på torsdag.
Den unge mannen i rättssalen: Den här stan är inte så stor, det går lätt rykten hit och dit. Det var som en tung ryggsäck att bära och det pågick i flera månader.
KRÖNIKA: Flytbryggor, inlagd sill och andra lögner i rättssalen