Stora Darknet-härvan: Så svarade domstolen på 27-åringens krav

27-åringen ville få en ny prövning om hans delaktighet i Darknet-härvan. Men högsta domstolen säger nu nej till detta.

Olyckor, katastrofer2015-10-21 07:15

Polis och åklagare beskrev i vintras det här ärendet som Sveriges största narkotikahärva när det gäller antalet försäljningar via internet. Den pågick bakom Darknet som kan beskrivas som en hemlig del av internet.

Både tingsrätten och hovrätten har under året avkunnat sina domar (se bakgrundsrutan här nedan).

Överklagade till HD

En person valde att överklaga hovrättens dom: den 27-årige Johannes Malmquist som först dömdes till tio års fängelse men sedan fick straffet sänkt till åtta års fängelse.

Via advokat Jonas Wiklund överklagade han till högsta domstolen. I överklagandet påpekades att han ville frias från grov narkotikasmuggling, få en minskning av antalet styrkta narkotikaöverlåtelser från november 2014 fram till i februari i år samt ett kortare straff.

Jonas Wiklund beskriver hur två stora narkotikamål – Sweexpress-målet och Trampdynamålet – ska ha fått olika utgångar i påföljdsfrågan i de två hovrättsdomarna.

”Ytterligare vägledning”

”Domstolarna behöver ytterligare vägledning i hur liknande mål ska bedömas, därför är det av stor vikt för rättstillämpningen att överklagandet prövas av högsta domstolen”, sammanfattade advokat Jonas Wiklund i överklagandet.

Nu har beskedet kommit: domstolen beviljar inte prövningstillstånd.

– Det fanns flera frågor som vi ville få högsta domstolens bedömning av. Vi hoppades att åtminstone någon av frågeställningarna skulle tas upp.

”Domstolen är restriktiv”

– Men det är att bara konstatera att högsta domstolen är restriktiva när det gäller att bevilja prövningstillstånd, så på det sättet är det inte överraskande, tillägger Jonas Wiklund.

Åklagare Anders Norberg har tillsammans med kollegan Petra Lundberg ansvart för förundersökningen:

– Riksåklagaren tog beslutet om att inte överklaga till högsta domstolen. Det ansågs vara ett ärende kring bevisvärdering och inte något som kan skapa nya prejudikat, förklarar åklagarna.

Huvudmannens straff blev tio års fängelseJUST NU: 27-åringen fick ett kortare straff

Åtal och domarna

70 poliser slog till mot männen den 24 februari efter spaningsarbete mot en mycket omfattandeinternetförsäljning av cannabis, LSD och ecstasy.

Sex personer häktades, varav en man som erkände senare släpptes. Åtal väcktesden 9 juni. De fem häktade dömdes i Skellefteå till fängelse i mellan tio och ett år för inblandning.

Tre av männen överklagade till hovrätten. Skelleftebon fick straffet sänkt till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

De två norrbottningarna fick sänkt strafftill 16 månaders fängelse respektive 30 dagsböter (en friades från grovt brott).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!