Kvinnan, som är i 30-årsåldern och bor i Skellefteå kommun, ska ha använt sitt ex identitet på Facebook i över ett halvår under 2017, där hon skapade ett användarkonto i hans namn.
Där skrev hon bland annat meddelanden via Facebook Messenger där hon, i hans namn, riktade dödshot mot deras gemensamma barn. I ett meddelande som hon skickade i hans namn står det: ”Jag ska döda barnen, döda alla. Jag ska döda henne”.
Fyra anmälningar
I samband med att hon polisanmälde hoten förklarade kvinnan att hon vill ansöka om kontaktförbud mot honom. Sammanlagt polisanmälde kvinnan hot från det falska Facebook-kontot fyra gånger.
Polisen har utöver det kunnat spåra anonyma hot som skickats till socialtjänsten i expojkvännens namn. Spåren ledde till Skelleftekvinnan. I de meddelandena står bland annat att expojkvännen ska bomba sina barn och alla andra.
Expojkvännen uppger att han har tagit skada och mått väldigt dåligt av det som har hänt då många inledningsvis trodde att det var han som låg bakom hoten. Han berättar att han har förlorat vänner och under en tid blev avstängd från sitt fotbollslag till följd av det som hänt.
Hon har även skapat fler Facebook-konton som använts för att hota andra personer, ofta där innebörden var att mottagaren eller deras barn skulle dö. Dessa hot har polisanmälts av minst fyra personer. Brotten har begåtts i Skellefteå och Umeå kommuner.
Husrannsakan
Efter en husrannsakan hittades bevis som kopplar kvinnan till Facebook-kontot i expojkvännens namn. Det hade bland annat registrerats med kvinnans nya mans telefonnummer. Kvinnans webbhistorik kunde knytas samman med de meddelanden som skickats i expojkvännens namn till socialtjänsten.
Kvinnan säger i rätten att hennes mobil har blivit hackad och att hon bor i ett flerfamiljshus där flera har tillgång till hennes internet. Hon påstår vidare att hennes e-postkonto har blivit hackat.
Hon åberopade eget skriftligt bevis i form av en nyhetsartikel vid namn ”Smarta telefoner lätta att hacka” från 2010. Tingsrätten konstaterar att artikeln inte kan tillmätas någon större betydelse i bevishänseende.
”Högst osannolik”
Tingsrätten skriver att hennes historia ”framstår som högst osannolik” och att det är ”närmast uteslutet” att kvinnans mobiltelefon och e-postkonto har kapats för att skicka hotbrev till expojkvännen.
Vidare förklarar kvinnan sina fyra polisanmälningar mot expojkvännen med att hon inte anmälde honom utan personen bakom Facebook-kontot. Detta tillbakavisas av polisens utredare som menar att hon uttryckligen har anmält ”sitt ex” och inte personen bakom kontot.
Efterhandskonstruktion
Umeå tingsrätt menar att kvinnans version mest troligt är en efterhandskonstruktion. I domen står att kvinnan ”sanningslöst anklagat [expojkvännens namn] för brott vid ett flertal tillfällen”.
Hon döms till skyddstillsyn för olovlig identitetsanvändning och falsk tillvitelse. Hon ska även betala expojkvännen 15 000 kronor då hoten hon begått i hans namn innebär ”en allvarlig kränkning av honom”.