Norran har tidigare berättat om åtalet som åklagare Axel Holmberg väckte mot en restaurangägare i Skelleftetrakten. Nyligen hölls rättegången mot mannen, och nu har tingsrätten meddelat domen.
Tingsrätten påpekar att åtalet inte gällde servering av alkohol utan att ägaren skulle ha ”förvarat alkohol i en lokal samt tillhörande utrymmen där serveringstillstånd för sådana drycker saknades”.
Ett utrymme intill restaurangen där det förvarades alkohol bedöms av domstolen, utifrån ägarens uppgifter, ha varit för privat bruk. En polis som vittnade menade att det utrymmet ”mer liknande ett lagerutrymme”.
”Den skulle tas hem”
Vad gäller alkoholen i restaurangdelen förklarade ägaren att alkoholen aldrig skulle förvaras där utan skulle tas hem.
Även om den polis som vittnade hade andra uppgifter från ett förhör med ägaren, så ansåg tingsrätten att de nya uppgifterna ”inte var så osannolika att de kunde lämnas utan avseende”.
”Hade stått under disken”
Därför bedöms händelsen utifrån att alkoholen stått under disken i restaurangdelen under dagen och att alkoholen sedan skulle fraktas hem.
Inte straffbar gärning
Ur domen:
”Tingsrätten anser inte att det utgör en förvaring som är straffbar enligt alkohollagen, då sådan förvaring måste gälla mer än ett dygn.”
Därmed frias restaurangägaren från åtalspunkten.
Restaurangägare ställs inför rättaAlkoholhandläggaren vittne vid rättegången