Brandskyddsföreningen säger att de flesta tror att de eldar säkert men att det ändå alltför ofta inträffar bränder.
– När elden väl sprider sig går det fort. Många bränder i Västerbotten kan undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, en ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige.
Det första man ska göra är att söka tillstånd. Kontrollera att din kommun tillåter eldning – för eldning på valborg och annan eldning på allmän plats krävs även tillstånd från polisen.
Du ska planera för säker eldning. Placera elden så att byggnader, fordon och elledningar inte kan skadas. Ta vindstyrkan och vindriktningen i beaktning. Se till att majbrasan inte innehåller exempelvis plast, däck eller övervintrade djur. Endast fibrösa material såsom grenar, kvistar och ris ska finnas.
Säker eldning kräver rätt utrustning, se därför till att du har rätt verktyg. Du bör ha en vattenslang, tillräckligt med vatten, spadar, krattor och en laddad mobiltelefon så att du kan ringa räddningstjänsten ifall något går fel.
Var uppmärksam. Se till att elden alltid är under uppsikt av personer som känner till reglerna för bevakning. Övervaka också området under eldens rök.
Det är en bra idé att inte lämna elden för tidigt . Bevaka elden tills all glöd har slocknat och täck askhögen med vatten eller jord. Besök även eldningsplatsen några timmar efter släckning.