Det var vid 13:30-tiden i fredags som larmet om en trafikolycka i Alviksrondellen nära Umeå Airport inkom till SOS Alarm
– Polisen ringde över det direkt till SOS Alarm. De hade följt efter en bil som kört i hög hastighet och som då krockade med en annan bil, berättade Frida Klarin, inre befäl vid räddningstjänsten.
Totalt färdades fyra personer i de båda bilarna, varav tre fördes med ambulans till sjukhus.
Allvarligast skadad blev en kvinna som färdades i den bilen som blev påkörd. Hon vårdades under en tid för livshotande skador vid Norrlands universitetssjukhus. Sjukhuset meddelade senare under helgen att hennes tillstånd inte längre var livshotande.
Flera skadade i olycka i rondell i UmeåPolisen var i samband med olyckan förtegen kring händelsen, utöver att en man hade gripits misstänkt för bland annat grovt rattfylleri.
Nu berättar Alexandra Bergström, polisens förundersökningsledare i ärendet, om hur händelsen tog sin början.
– Den här bilen som körs av den misstänkte uppmärksammas av polisen eftersom han körde som han gjorde. Det var i hög i hastighet. Bilen ifråga var också avställd något som polisen kunde se via de kameror som fotade av bilens registreringsskylt. Polisen kan få upp väldigt mycket information om ett fordon eller ägaren på det sättet.
Finns det några uppgifter om hur snabbt bilen körde?
– Nej det gör det inte. Det finns ingen mätning och det var inte så att man sett bilen i en laserkontroll eller liknande. Man har bara iakttagit att det gått fort.
Vidare berättar Alexandra Bergström att det var längs väg 530 i Degernäs som polisen fick syn på bilen. Sedan följde ett efterföljande i cirka 4 kilometer innan man kom fram till Alviksrondellen.
– Bilen körde norrut och sedan blir det en kollision mellan den här bilen som polisen följde efter och ett annat fordon inne i cirkulationsplatsen. Där tar också färden stopp.
– Det som händer sedan är att poliserna ser den här kollisionen och hur det flyger bildelar i luften. Det blev en ganska ordentlig kollision. Poliserna springer sedan ut till var sin bil och tar hand om personerna, säger Alexandra Bergström.
Föraren av bilen som polisen jagade greps i anslutning till händelsen misstänkt för grovt rattfylleri, grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.
Det har även tillkommit en misstanke mot mannen som gäller grov olovlig körning, då han körde utan körkort och även gjort det vid tidigare tillfällen.
Den misstänkte mannen är hemmahörande i Umeå och född i början av 90-talet. Han är tidigare känd av polisen och är bland annat dömd för rattfylleri och olovlig körning.
– Utredningen fortsätter nu med att vi bland annat ska höra den misstänkte och andra inblandade personer. Det är en jätteomfattande anmälan där vi också ska gå igenom fotografier från platsen, registerutdrag och polisernas avrapportering. Vi inväntar även analyser gällande om det kan tillkomma en femte brottsmisstanke gällande narkotikabrott, säger Alexandra Bergström.
Ärendet har flyttats från polisen i Umeå till polisen i Västernorrland, som för tillfället leder förundersökningen.
– Oftast när det är poliskollegor inblandade i någon form då brukar vi hjälpas åt mellan orterna i Norrland och utreder åt varandra. Det är mest av hänsyn och omtanke till de inblandade, säger Alexandra Bergström till Västerbottens-Kuriren.
Dock leder Alexandra Bergström bara utredningen mot den misstänkte föraren och själva olyckan. Utredningen kring polisernas agerande i samband med händelsen utreds av polisens avdelning för särskilda utredningar.
Nils Jonsson, Västerbottens-Kuriren