Att ett vittne ändrar sin version vid en rättegång kan bero på flera orsaker: allt från att minnet sviktar till att vittnet medvetet förändrar sin berättelse.
Om det är uppenbart att det senare inträffat riskerar i sin tur vittnet att åtalas och dömas för mened.
Norran kunde avslöja den 23 januari, i samband med rättegången i Skellefteå om det uppmärksammade köttgaffelrånet i Burträsk den 13 november i fjol, att det uppstått misstankar om mened i samband med ett av vittnesförhören (se även artilar om rättsprocessen här nedan).
Uppgifter stämde inte
Åklagare Andreas Ekengren insåg snabbt vid rättegången att pojken, som är under 18 år men straffmyndig, kom med sådana uppgifter som inte ens stämde med vad den brottsmisstänkte sagt om hur de två hade träffats efter köttgaffelrånet.
Misstankar om mened
Sedan domen vann laga kraft har åklagaren nu lämnat in en anmälan om att det finns misstankar om mened.
– Praxis innebär att jag inte leder den förundersökningen, eftersom jag på sitt sätt är en del av utredningen. Alla krav på objektivitet ska uppfyllas, påpekar Andreas Ekengren.
”Fungerande rättssystem”
Rättegången följdes av ett stort antal åskådare, inte minst unga personer.
– Grunden för ett fungerande rättssystem är att vittnen inte sitter i svenska domstolar och ljuger. Att vi reagerade redan vid rättegången var ett sätt att understryka vikten av att man som vittne måste hålla sig till sanningen.
Skyndsam förundersökning
Det är åklagare Marie Andersson som nu är förundersökningsledare kring utredningen om det misstänkta menedsbrottet vid rättegången i vintras.
Hon bekräftar att utredningen pågår men hänvisar i övrigt till förundersökningssekretess. Eftersom det berör en person under 18 år förväntas utredningen prioriteras så att förundersökningen genomförs så snabbt som möjligt.
Lögner från ett vittne kan ju innebära att en skyldig slipper straff men ännu värre: att en oskyldig person döms för ett brott.
Misstanken: de spexar vid rånetRånet med köttgaffel: förstärkt bevakning”Brotten motsvarar tre års fängelse”