Förra året kom en begäran in till Skellefteå tingsrätt om att lämna ut ett förundersökningsprotokoll i ett mål om våldtäkt. En sekretessprövning behövde göras och då beslutades det att bland annat namnet på offret och andra uppgifter skulle maskas. Efter det skickades protokollet ut till flera externa mottagare.
En vecka senare uppmärksammades tingsrätten på att offrets namn ändå hade röjts eftersom att maskningen inte hade skett på flera ställen i sidhuvudet på protokollet.
Då stoppades vidare utlämning av protokollet, målsägandebiträdet kontaktades om vad som hade hänt och det beslutades att protokollet inte fick lämnas ut utan en förnyad sekretessprövning.
"En mycket trolig förklaring”
Personen som hade utfört sekretessprövningen anmäldes av Skellefteå tingsrätt till Statens ansvarsnämnd. I utredningen framhölls det att personen är mycket kompetent och noggrann i sin yrkesroll. I en kommentar till ansvarsnämnden säger personen att hen alltid har som rutin att gå igenom förundersökningsprotokollet flera gånger för att se till att alla sekretessbelagda uppgifter tagits bort.
”En mycket trolig förklaring är att de ställen där namnet inte har maskats är högst upp i sidhuvudet till vänster på sidorna och att (hen) har bläddrat i protokollet när det varit hophäftat på samma ställe”, står det i ansvarsnämndens utredning.
Ansvarsnämnden anser att personen gjort sig skyldig till en tjänsteförseelse eftersom personen ”genom sitt felhandlande av oaktsamhet har åsidosatt sina skyldigheter i anställningen”. Däremot så menar nämnden, även om det är oacceptabelt att lämna ut sekretessbelagda uppgifter, att eftersom personen hade för avsikt att maska namnet så ska förseelsen anses vara ringa.
"Det finns inget som tyder på att (personen) varit nonchalant eller likgiltig inför uppgiften”, skriver nämnden. Därför stannar förseelsen vid kritik och inga andra åtgärder vidtas.