Statistiken från Polisen, som visar antalet viltolyckor som registrerats hos myndigheten, visar att det från nyår fram till dagens datum inträffat 46 älgolyckor och 91 rådjursolyckor i Skellefteå kommun.
Jämför man med samma tid under förra året så är siffrorna nästan identiska, 45 älgolyckor och 83 rådjursolyckor. Och den årstid vi nu befinner oss i är extra hårt olycksdrabbad.
– I september inleddes den mest intensiva perioden gällande viltolyckor vilket gör att det under månaderna framöver finns anledning att vara extra uppmärksam längs vägarna. Detta exempelvis genom att anpassa hastigheten efter rådande förhållanden samt sänka hastigheten ytterligare vid de viltvarningskyltar som finns, säger Anders Sandlund.
Under inledningen av hösten har området söder om Skellefteälven mot Burträsk med bland annat länsväg 364 varit extra hårt drabbat och då främst av älgolyckor.
– Varför det är så kan man bara spekulera i, jag har följt olyckorna under några år och det går i vågor, säger Anders Sandlund.
Han konstaterar dock att länsväg 364 är relativt trafikerad med 90 km/h som hastighetsbegränsning på den del som är mest utsatt mellan Skellefteå–Hjoggböle samt inte har något viltstängsel.
Läs också: Polisen varnar för vilt längs vägarna: ”Spana vid sidan av vägen”
Så sent som på måndagsmorgonen inträffade ytterligare en älgolycka i kommunen.
Den inträffade på Skelleftehamnsledenoch en person fick föras till sjukhus med lindriga skador.
Råkar du ut för en viltolycka är du skyldig att omedelbart kontakta polisen samt märka ut olycksplatsen så noga som möjligt för att på så sätt underlätta eventuellt eftersök av det skadade viltet.
Att inte kontakta polisen vid en viltolycka kan vara ett brott.