(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));
Olyckan inträffade vid sjutiden på söndagsmorgonen på E45 mellan Sveg och Fågelsjö när bussen åkte av vägen och välte. Ombord fanns främst högstadieelever från Ängskolan i västgötska Skene på väg till Klövsjö i Jämtland på en skidresa.
Totalt fanns 59 personer på bussen: 52 ungdomar och 7 vuxna. Polisen bekräftar att tre personer omkom i olyckan.
En förundersökning har inletts för att utreda olycksorsaken. Vägen har stängts av och öppnas först på måndagsmorgonen, då representanter för Statens haverikommission och polisen kommer att finnas på plats.
Sammanlagt 23 personer av de olycksdrabbade vårdades ännu på eftermiddagen på sjukhus. Av dem betraktas fem som allvarligt skadade, varav två vårdas på Akademiska i Uppsala, två på intensivvårdsavdelning i Östersund och en i Falun, uppger Lisbet Gibson, sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen, på en presskonferens.
Förstärkningsläge
Vid klockan 10.30 var den massiva räddningsinsatsen på själva olycksplatsen över.
– Det var som en krigsskådeplats initialt. Det vårdades ungdomar i dikena och i princip överallt. Efter ett tag kom brandmän från Färila med ett sjukvårdstält så vi fick in skadade inomhus, så det blev lite mer ordning och reda, säger Peter Nystedt vid räddningstjänsten.
– Det blir sådana krafter i en buss på 80–90-väg. De far runt i bussen, så ungdomarna ramlade på varandra.
Sjukhusen i regionen gick in i så kallat förstärkningsläge – nivån mellan stabsläge och katastrofläge, och patienterna fördes till flera olika sjukhus.
TT: Hur hanterade ungdomarna situationen?
– Många var chockade och uppjagade, vissa var apatiska. Man reagerar på så olika sätt. Många var ledsna över att deras kompisar är allvarligt skadade, säger Peter Nystedt.
Tre ambulanshelikoptrar sattes in och omkring 15 ambulanser och cirka 30 brandmän.
TT: Vad kan ha orsakat olyckan?
– Vi är lite frågande. Det är en raksträcka och det är torr och fin vägbana, säger Peter Nystedt.
Den aktuella vägsträckan är tidigare olycksdrabbad och Trafikverket har inlett en utredning.
– Den tittar på orsaken, varför det skedde. Och den kommer att ta upp om det finns några åtgärder för att något liknande inte ska inträffa igen, säger Veronika Gustafsson vid myndighetens presstjänst.
Bussbolaget Bergkvara Buss vill inte spekulera i vad som kan ha orsakat olyckan, säger marknadschefen Simon Sandberg. När olyckan inträffade hade bussfärden pågått i över åtta timmar. Bussen, en dubbeldäckare av årsmodell 2010, besiktigades i december och var enligt bolaget i gott skick.
– Resan startade omkring klockan 22 i går kväll, säger Simon Sandberg.
TT: Så chauffören hade kört hela natten?
– Ja, precis, men det finns kör- och vilotider reglerat i lag och dem har vi naturligtvis uppfyllt.
TT