Den rättsliga prövningen vid Skellefteå tingsrätt gällde åtal om misstänkt förtal.
Åklagare Magnus Öhrn menade att utredningen visade att en ung man från Skellefteå förtalat två unga kvinnor genom att ”lägga ut namn och bild på dessa på ett internetforum med pornografiskt innehåll och där även uttala sig om målsägandens sexualliv”.
”Andras missaktning”
Uppgiften som lämnades ”kunde förväntas utsätta målsägandena för andras missaktning”, påpekades i åtalet.
Nyligen kom domen och den unge mannen friades. Tingsrätten skriver att uppgifterna som lades ut ska bedömas som förtal, men att åklagaren inte bevisat vem som gjorde detta.
Den åtalade menade att hans mobiltelefon blivit ”hackat”, och att han haft ett oskyddat nätverk.
Graverande omständigheter
Ur domen:
”Det föreligger en rad omständigheter som är graverande för den åtalade. Men åklagaren har inte visat tillräcklig utredning, exempelvis i form av sakkunnig eller teknisk undersökning, som klargjort vilka förutsättningar som funnits för någon annan att få tillgång till bilder i den åtalades mobiltelefon och att använda sig av den IP-adress som kunnat knytas till honom.”
Överklagar inte domen
Magnus Öhrn väckte åtalet och kollegan Stina Westman hade rättegången. Nu har beslut tagits att inte överklaga domen.
– För att kunna redovisa uppgifter kring nätverksskydd är det utredningsåtgärder som måste göras direkt, vi kan nu inte backa bakåt i förundersökningen och ta reda på sådana saker, säger Magnus Öhrn
Hur ska ni förbättra era utredningar?
– Det pågår utbildningar, likaså är målet att oftare ha med polisens utredare, som är specialister på it-frågor, redan vid husrannsakan. På det sättet kan viktiga utredningsåtgärder göras i första skedet.
Magnus Öhrn avslutar:
– En viktig del med detta är att bättre utredningar i samband med rättsliga prövningar också bör avskräcka personer från att med några knapptryck skicka iväg kränkande uppgifter.”
Här kan du läsa merom brotten förtal och förolämpning.