De tar emot i lägenheten på Kanalgatan i Skellefteå, ute är det regnigt och kallt men vid köksbordet skapas – trots det allvarliga ämnet – en trevlig och emellanåt nästan varm stämning.
Mannen och kvinnan har inget emot att berätta sin historia, men de tycker att det passar bäst att de slipper ha med namn och bild i Norran.
Och det viktiga är precis vad samtalet handlar om: hur man som utsatt för ett inbrott i det egna hemmet påverkas, hur enskilda detaljer kan avslöja en brottsling – och att livet ändå kan återgå till det normala.
Skulle bara åka och bada...
Det var lunchtid den 26 juni och mannen i lägenheten åkte till Eddahallen för att bada.
– Efter ett par timmar ringde sonen och berättade att han befann sig vid vår ytterdörr och att det var ett hål i dörren. Jag åkte förstås hem och insåg att det hade varit inbrott. Det saknades bland annat en kruka med pengar som i dagarna skulle växlas in innan de blev ogiltiga, en kamera – och till och med en inslagen, oöppnad julklapp, berättar han.
Genombrottet om brottet
En polispatrull kom till platsen samma eftermiddag, de fick veta vad som saknades och just stölden av krukan med mynten väckte polisens intresse.
– Det gick otroligt fort, allting. När vi senare står och pratar får jag plötsligt skickat en bild på min telefon där polisen har hittat en kruka vid en sopkorg utanför Svea Ekonomi på gågatan.
Eftersom det var den inbrottsdrabbade familjens kruka blev detta genombrottet i utredningen om lägenhetsinbrotten.
Han som slängde krukan
Tack vare Svea Ekonomis övervakningsbilder kunde polisen identifiera en 46-årig man som den person som växlade in pengarna och slängde krukan.
46-åringen dömdes mot sitt nekande den 15 augusti för inbrottet på Kanalgatan samt sex fall av häleri av stöldgods från andra lägenhetsinbrott.
Vi pratar om känslorna: både direkt efter lägenhetsinbrottet men även när det hunnit gå en tid och polisen hade en misstänkt gärningsman.
”Är en stor kränkning”
– I början var man ju uppjagad. Vi känner oss själva som lugna, stabila personer, men det här påverkade vardagen. Man fick tankar om vem som kunde vara bakom ens ytterdörr, det är en stor kränkning att få inbrott. Det handlar ju om den egna tryggheten som man har i sitt hem, någon har rotat runt, påpekar de.
Hon tillägger:
– Samtidigt finns det saker som känns positiva mitt i eländet. Tjuven hade inte förvandlat vår lägenhet till ett slagfält, som jag vet att vissa drabbas av. Det var mest öppnade luckor och skåpdörrar.
– När vi sedan förstod att en person var gripen och att brottet kunde klaras upp blev det en bättre känsla. Det skulle kännas betydligt jobbigare om tjuven förblev okänd, att det kunde vara vem som helst man mötte ute på stan. Nu har vi ett ansikte på inbrottstjuven.
Hur kändes rättegången?
– Jag tittade på honom många gånger, men han tittade aldrig tillbaka, svarar mannen.
Och krukan fick ni tillbaka. Har ni börjat om att samla mynt?
– Jo, det ligger faktiskt lite nya mynt i botten, blir svaret – och hela köket exploderar i ett skratt.
46-åringens svar på anklagelserna: ”Dålig stil att bryta sig in hos folk”Värsta inbrottsvågen hittills i Skellefteå: Polisens genombrott – därför greps tjuven